Menü

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

A tavasz a testi és lelki megújulás és megtisztulás, a böjt ideje. Sokan tartanak ilyenkor különböző tisztítókúrákat, divatdiétákat, hogy méregtelenítsenek, fogyjanak, fittebbek legyenek. Szükséges egyáltalán méregteleníteni a szervezetünket?

A személyes véleményem, hogy megvannak erre a belső szerveink, aki tanult biológiát, nyilván tudja, mire valók a méregtelenítő szervek. A valóság az, hogy a szervezet saját méregtelenítő mechanizmussal rendelkezik.

A máj és a vese feladata eltávolítani a szervezetből a káros anyagokat.

A fő méregtelenítő szervek tehát a máj és a vesék, a belek és a húgyutak pedig ezeknek a szerveknek a tulajdonképpeni meghosszabbításai, rajtuk keresztül ürülnek ki a toxinok a szervezetből. A bőrt és a tüdőt ugyancsak méregtelenítő szerveknek lehet tekinteni.

Azok az anyagok, amelyek felhalmozódnak a szervezetben károkat okozva, például ilyen az ólom, attól a divatos méregtelenítő kúrák sem védenek meg.

Önmagunk sanyargatása még semmilyen betegségtől, méreganyagoktól nem segített megszabadulni, azonban az egészséges életmód, 1-2 gyümölcsnap beiktatása, több folyadék, mozgásban gazdag életmód már sokkal többet ér.

Bármennyire is csodálkozunk, a leghatásosabb méregtelenítő módszer a teljes életmódváltás. Aki egészségesen él, változatosan táplálkozik, annak nincs szüksége méregtelenítő diétákra. Aki kiiktatja étrendjéből a feldolgozott, tartósított élelmiszereket, nem dohányzik, sportol, az kevésbé visz be a szervezetébe méreganyagokat.

Nem célom véleményt formálni, de egy rosszul végzett méregtelenítő kúra nem tesz jót, a szervezet legyengítésével jár. A megfelelő működéshez szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra is egyaránt szükségünk van. Ezeket nem kivonni kell az étendünkből, hanem minőségi alapanyagokra cserélni.

Sose értettem, miért gondolja bárki, hogy egy komplett életmódváltás helyett egy-egy rapid divatdiéta fogja megoldani a szervezet összes problémáját. Ha valaki mégis drasztikus diétákban gondolkodik, mindenképpen kérje ki háziorvosa véleményét.

Martinka Dia

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.