Menü

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az inzulinrezisztencia, röviden IR gyakori jelenség, de a betegség sokszor nem derül ki időben, mert az inzulinrezisztenciát általában csak akkor vizsgálják ki az orvosok, amikor már a probléma jellegzetes tünetei is megjelennek, mint például menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás.

Ugyancsak utalhat inzulinrezisztenciára az erős szőrnövekedés, mellette padig a depresszió és a fáradtság is.

A statisztika azt mutatja, hogy az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti, s sok esetben a családalapítás időszakában derül ki a betegség, amikor a meddőség okát kutatják.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség, továbbá a mozgásszegény életmód, alacsony D vitamin szint és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot.

Növelhetik az IR kialakulásának esélyét a pajzsmirigy alulműködés, tejcukor-és gluténérzékenység, emésztőszervi problémák.

Az IR megállapítása cukorterheléssel történik, ahol a beteg vérének inzulinszintjét is megnézik.

Ha a beteg az inzulinrezisztencia megjelenése után nem figyel életmódjára, akkor az évek előrehaladtával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik, ha azonban életmódot változtat és tartja a dietetikus által meghatározott étrendet, figyeli a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat, rendszeresen sportol, akkor sokat tehet a tünetek csökkentéséért, a megfelelő inzulinérték beállításáért. Megfelelő kezelés, azaz életmódváltás esetén igen jók, megközelítőleg 70-80 százalékosak a gyógyulási esélyek.

Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel segíthetik az inzulinszint beállítását.

Az életmódváltás egyébként a megelőzést is szolgálja, segíthet elkerülni a betegséget, ezért érdemes mielőbb elkezdeni a helyes életmódra való átállást, pláne, ha a családban előfordult már cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia.

Martinka Dia

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

Amikor már azt hinnénk, meggyógyultunk, következik a post-Covid szakasz.

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.