Menü

Hidegzuhany – talán mégsem olyan rossz?

Bár a legtöbb ember inkább meleg, vagy már-már forró vízben szeret fürdeni, a hidegnek is megvannak a maga előnyei. Igaz, télen talán a legkevésbé egy hideg vizes zuhanyzásra vágyunk, azonban pozitív hatásairól talán már hallottunk. Felfrissít, felébreszt, javítja a vérkeringést. De pontosan mi és hogyan történik a szervezetünkben hirtelen hideg hatására?

A hideg vízzel való fürdésnél természetesen nem jéghideg vízre kell gondolnunk. Már a 20 fok körüli víz is hidegnek hat és bőven elég ez a hőmérséklet ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Már említettük, hogy a reggeli hideg zuhany felébreszt, talán még jobban is, mint a kávé. Ez annak köszönhető, hogy egy tulajdonképpeni stressz, sokk éri a szervezetet, aminek hatására hirtelen megemelkedik a pulzusszám és fokozódik a sejtek oxigénfelvétele. Persze az éberség elhanyagolható hozadéka ennek a módszernek, hiszen ennél jóval lényegesebb változásokat is okoz ez a nem túl kellemes, de annál egészségesebb szokás.

A leggyakoribb érv a hideg vizes zuhanyzás mellett az, hogy javítja a vérkeringést. Ezt úgy éri el a szervezet, hogy a hideg vízzel érintkező bőrfelszínben található erek összehúzódnak, csak úgy, mint amikor fázunk odakint. Ezzel egy időben a mélyebb rétegekben lévő erek kitágulnak, mivel a szervezet igyekszik fenntartani a test állandó hőmérsékletét, ezt pedig a véráramlás fokozásával tudja csak elérni. Természetesen ez visszafelé is működik. Itt arra gondolunk, hogy egy forró fürdő például csökkenti a vérnyomást, lassítja a véráramlást, mivel a bőrfelszín közelében lévő erek meleg hatására kitágulnak.

Szintén nem elhanyagolható „mellékhatása” a hideg víznek, hogy javítja a közérzetet. Ennek több oka is van, de elsősorban talán annak tudható be, hogy a hideg zuhany hatására aktiválódik a vegetatív idegrendszerünk szimpatikus része. A vegetatív idegrendszer, ha úgy tetszik az a része az idegrendszerünknek, amit nem tudunk befolyásolni akaratunkkal. A szimpatikus idegrendszer pedig az a része, ami stresszhelyzetben aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy ha vészhelyzet van, a szervezet az energiáit a vész elkerülésére, megoldására fordítja és felfüggeszti például az emésztést és az anyagcserefolyamatokat. Hideg zuhany hatására tehát aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, aminek eredményeképp több vér jut az agyba és fokozottabb figyelem és koncentráció figyelhető meg.

Balogh Emese

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.