A kapor, mint természetes inzulin
- Dátum: 2021.03.21., 14:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antibakteriális, antioxidáns, cukorbetegség, egészségügyi, fejfájás, fűszernövény, gyógynövény, gyomorpanaszok, kapor, koleszterinszint, menstruáció, népgyógyászat, rostok, szívizom, várandósság., vércukorszint, vérellátás, vitaminok, vizelethajtó
A cukorbetegek számára nem véletlenül ajánlott a kapor. A fahéj mellett a kapormag is hatékony vércukorszint-csökkentő hatással bír a 2-es típusú diabétesz esetében. Kutatások szerint a kapormag segíti az inzulin termelődést a hasnyálmirigyben. Segítségével az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el zsírként, hanem az izmokba jutva energiává alakul át.
A kapor egy nagyon közismert gyógy- és fűszernövény, értékes antioxidánsokkal, vitaminokkal, folsavval, rostokkal. A Földközi-tenger környékéről származik, ahol általánosan bevált gyógyszer volt fejfájás ellen és a gyomorpanaszok enyhítésére.
A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében, ezért vércukorproblémákra előszeretettel alkalmazzák.
A növény Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyaszthatjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz, vagy akár öntetként.
A friss kapor, -mint természetes inzulin- javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A kapor mellett más fűszerek is segítenek a vércukorproblémákban szenvedőknek, ilyen például a bazsalikom, a kömény, a gyömbér, a rozmaring és a fokhagyma.
A kapor nemcsak a vércukorszint szabályozására jó, sok más jótékony élettani hatása van, ezek a teljesség igénye nélkül: gyomorerősítő hatása közismert, vizelethajtó, a fokhagymához hasonlóan antibakteriális hatása is van, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását szervezetünkben.
Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás.
A kapor szívkoszorúér-tágító, csökkenti a magas vérnyomást, segíti a szívizom vérellátását., emellett étvágyfokozó, szélhajtó, hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.
Azonban nemcsak a kapor, hanem a magjai is számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.
A népgyógyászatban az enyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák. Várandósság alatt azonban éppen emiatt kerülendő a fogyasztása.
A kapor fogyasztásáról fontos tudni, hogy ha egyszerre sok kaprot fogyasztunk, akkor hirtelen viszi le a vércukorszintet, ezért csak fokozatosan szabad alkalmazni, miután már megfigyeltük, hogyan reagál rá a szervezetünk.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?