Menü

Egzotikus gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál…

Lehet, hogy még nem is hallottál a világ legfinomabb és legegészségesebb gyümölcseiről. A különleges finomságok szerencsére már a legtöbb szupermarketben, itthon is elérhetőek. Nézzük, melyek is azok, amiket mindenképp érdemes megkóstolni…

Az egzotikus jelzőt összefoglalóan a mediterrán és trópusi gyümölcsökre is használjuk, az utóbbiak között vannak olyan különlegességek is, amelyeket friss vagy feldolgozott formában már egyre több helyen kínálnak. Néhányuk kifejezetten egészséges vagy épp rendkívül mutatós, és persze fantasztikusan ízletes. Ezeknek az egzotikumoknak az elnevezése is igen változatos, jó néhány akad, amelyet többféle néven is használnak.

Rambután (Rambutan, hamis licsi)

A rambután a Maláj szigetvilágból, Délkelet-Ázsiából származik. Egy örökzöld fán terem, és hasonlít a licsire: vörös héja van, amit tüskék borítanak. Délkelet-Ázsiában a rambután az egyik leghíresebb és legnépszerűbb kerti gyümölcsfa. A gyümölcse édes és zamatos, szinte bárhol meg lehet találni, dzsemként vagy befőttként árulják.

Csillaggyümölcs (Starfruit, karambola)

Indonéziában, Indiában és Sri Lankán honos. A csillaggyümölcs vagy karambola egy rózsaszínű virágú fán terem, amit még az Amerikai Egyesült Államokban is termesztenek. Az arany-sárga csillagvirág ropogós, édes gyümölcs, aminek az íze hasonlít az ananász, az alma és a kivi keverékéhez. Kétféle csillaggyümölcs van, az egyik édes, a másik pedig savanyú, mind a kettő gazdag C vitaminban. A gyümölcsöt általában üdítőként használják, de egyesek még bort is készítenek belőle.

Mangosztán (Mangosteen)

A Szunda-szigeteken és a Molucca-szigeteken őshonos. A mangosztán egy újabb örökzöld fa, ami furcsa alakú gyümölcsöket terem. A gyümölcsnek bíborvörös színe és krémes állaga van, az íze a citrusfélékéhez hasonlít egy kis barackos beütéssel. Gazdag antioxidánsokban; egyes tudósok úgy vélik, hogy segíthet csökkenteni egyes betegségek kialakulásának a veszélyét, például a rákét.

Durián (Durian)

Őshonos Malaysiában, Indonéziában és Bruneiben. A "gyümölcsök királyaként" is ismert duriánnak különleges illata, egyedi íze és kemény héja van. Illata miatt, amely a bűzös borz vagy a szennyvíz szagához hasonlít, Délkelet-Ázsiában be van tiltva a hotelekben és a tömegközlekedési eszközökön. De azért megéri kipróbálni, mert az íze isteni.

Kiwano (tüskés uborka)

A Kalahári-sivatagban és Afrikában őshonos. A kiwanot leginkább tüskés dinnyeként lehetne leírni. Jelenleg megtalálható Kaliforniában és Új-Zélandon is. A sötétzöld belseje a banánra, a zöld citromra, a maracujára és az uborkára emlékeztet. Gyakran használják ételek díszítésére, illetve fagylaltokhoz is.

Ha lehetőséged adódik valamelyiket megkóstolni, ne hagyd ki, próbáld ki bátran!

Liszli Kornélia

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?