Menü

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Egy kutatás szerint a rendszeres olvasó emberek átlagosan két évvel tovább élnek. Érdekes adat, elgondolkodtató, még akkor is, ha egy ilyen megállapítás valószínűleg nem csak az olvasásból, hanem több tényezőből áll össze. Ha igaz, ha nem, egy dologgal biztos egyet lehet érteni: olvasni kell. A „kell” azonban itt nem valami általános iskolás házi feladatként értelmezzük, hanem inkább belső késztetés. A távoktatás és home office miatt egyébként is drasztikusan megnőtt a képernyő előtt töltött idő, így kikapcsolódáskor a szem egészsége érdekében is érdemesebb olvasni, például ezeket a könyveket.

Szerb Antal: A Pendragon-legenda

A magyar regényirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek köteteit nemcsak itthon, hanem világszerte elismerik. A krimirajongóknak különös csemege a Pendragon-legenda, amiben oldalról oldalra folyamatosan kifigurázza és parodizálja a bűnügyi regények megszokott fordulatait. A történet a 1930-as évek Angilájába kalauzol, ahol egy magyar fiatalember belekeveredik egy walesi gróf különös ügyeibe. Szabadkőművesektől kezdve, rózskereszteseken át, éjjel fáklyával vágtázó szellemlovasokig minden szerepel a történetben, ami egyszerre varázsol el és nevetett meg.

Tariq Ali: A gránátalmafa árnyékában

Egy nagyon különleges történet a 16. századi Spanyolországból. A mai Spanyolország területén élő mórok gazdag kultúrája, az iszlám és a keresztény világ különös küzdelme a reformáció előtti időkből. Megrendítő történet, ami sok keresztény-muszlim vallási ellentétet helyezhet új nézőpontba. Tariq Ali pakisztáni író könyve egyfajta érzékenyítés is, ami szemléletesen és tele érzelemmel mutatja be, hogyan változtatta meg a katolicizmus a spanyolországi mórok életét.

Kosztolányi Dezső: Pacsirta

Talán a gimnáziumi irodalomórákról ismerős lehet Pacsirta, a szüleivel élő vénlány története. A kisregény azonban sokkal inkább szól az idősödő házaspár gondjairól és gondolatairól, mint az eladósorban toporgó lányukról. Megdöbbentő és elgondolkodtató történet egy teljesen hétköznapi család életéről.

Deborah Feldman: Unortodox

A könyvből készült sorozat már szerepelt egy tavaszi ajánlóban, akinek tetszett, nem hagyhatja ki az eredeti könyvet sem. Deborah Feldman önéletrajzi könyve, amiben szabadulását meséli el egy williamsburgi ortodox zsidó közösségből. A szigorú, minden lépését meghatározó közegből, egyedül indul el a nagyvilágba, ami a szabadságot jelenti számára. Megható és gyönyörű történet az évszázados szokásokat követő haszid zsidó közösségről és egy lányról, aki mert lépni a saját jövője felé.

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

Miért fontos az emberiség életében a tánc?

A zene és a tánc nagyjából egyidős lehet az emberiséggel. Tudjuk, hogy már az ősemberek is készítettek hangszereket bőrből, fából, kövekből. A táncot nonverbális kommunikációnak is tekinthetjük, de egy biztos: a tánc nyelvét a világon mindenhol ismerik. Április 29-e pedig a nemzetközi táncnap!

Újabb sorozatajánló karantén idejére

Több mint egy éve már, hogy a koronavírus okozta korlátozások szerint élünk. Az emberek legnagyobb része home officeban dolgozik, vagy távoktatásban tanul és amíg a szórakozóhelyek, kávézók és éttermek is zárva tartanak, a barátokkal is veszélyes találkozni, a filmek és sorozatok nézése lett az új hobbink.

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.