Menü

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Egy kutatás szerint a rendszeres olvasó emberek átlagosan két évvel tovább élnek. Érdekes adat, elgondolkodtató, még akkor is, ha egy ilyen megállapítás valószínűleg nem csak az olvasásból, hanem több tényezőből áll össze. Ha igaz, ha nem, egy dologgal biztos egyet lehet érteni: olvasni kell. A „kell” azonban itt nem valami általános iskolás házi feladatként értelmezzük, hanem inkább belső késztetés. A távoktatás és home office miatt egyébként is drasztikusan megnőtt a képernyő előtt töltött idő, így kikapcsolódáskor a szem egészsége érdekében is érdemesebb olvasni, például ezeket a könyveket.

Szerb Antal: A Pendragon-legenda

A magyar regényirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek köteteit nemcsak itthon, hanem világszerte elismerik. A krimirajongóknak különös csemege a Pendragon-legenda, amiben oldalról oldalra folyamatosan kifigurázza és parodizálja a bűnügyi regények megszokott fordulatait. A történet a 1930-as évek Angilájába kalauzol, ahol egy magyar fiatalember belekeveredik egy walesi gróf különös ügyeibe. Szabadkőművesektől kezdve, rózskereszteseken át, éjjel fáklyával vágtázó szellemlovasokig minden szerepel a történetben, ami egyszerre varázsol el és nevetett meg.

Tariq Ali: A gránátalmafa árnyékában

Egy nagyon különleges történet a 16. századi Spanyolországból. A mai Spanyolország területén élő mórok gazdag kultúrája, az iszlám és a keresztény világ különös küzdelme a reformáció előtti időkből. Megrendítő történet, ami sok keresztény-muszlim vallási ellentétet helyezhet új nézőpontba. Tariq Ali pakisztáni író könyve egyfajta érzékenyítés is, ami szemléletesen és tele érzelemmel mutatja be, hogyan változtatta meg a katolicizmus a spanyolországi mórok életét.

Kosztolányi Dezső: Pacsirta

Talán a gimnáziumi irodalomórákról ismerős lehet Pacsirta, a szüleivel élő vénlány története. A kisregény azonban sokkal inkább szól az idősödő házaspár gondjairól és gondolatairól, mint az eladósorban toporgó lányukról. Megdöbbentő és elgondolkodtató történet egy teljesen hétköznapi család életéről.

Deborah Feldman: Unortodox

A könyvből készült sorozat már szerepelt egy tavaszi ajánlóban, akinek tetszett, nem hagyhatja ki az eredeti könyvet sem. Deborah Feldman önéletrajzi könyve, amiben szabadulását meséli el egy williamsburgi ortodox zsidó közösségből. A szigorú, minden lépését meghatározó közegből, egyedül indul el a nagyvilágba, ami a szabadságot jelenti számára. Megható és gyönyörű történet az évszázados szokásokat követő haszid zsidó közösségről és egy lányról, aki mert lépni a saját jövője felé.

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.