Tartsunk heti egy nap böjtöt
A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik.
A heti egy böjtnap méregtelenít

Gyakran nem is vagyunk tudatában, hogy milyen sok toxikus anyag vesz körül bennünket nap mint nap. Ezek öregítenek és beteggé tesznek. Szervezetünk folyamatosan próbálja ezeket a méreganyagokat újra kiválasztani, vagy legalább semlegesíteni. Gyakran azonban nem sikerül teljesen ez a napi méregtelenítés, és a salakanyagok egy része lerakódik a szövetekben. Minden nap eltárolódik egy kis bejutó toxin – egészen addig, amíg lehetőség adódik a méregtelenítésre. Egyeseknél ez sosem következik be, és a méreg- és salakanyag-felhalmozódás panaszokhoz vagy betegségekhez vezet. Másoknál a szervezet kihasználja az évi böjtöt vagy salaktalanító kúrát, hogy a lerakódott mérgeket kiválassza. Képzeljük el, mennyire áldásos lenne, ha szervezetünknek minden héten egy nap lenne lehetősége a méregtelenítésre és salaktalanításra!
A heti egy böjtnap tisztítja az ízületeinket
A már említett salakanyagok sajnos nemcsak a vérkeringésben cirkulálnak, hanem lerakódnak a kevésbé jó vérkeringésű testtájakra – pl. az ízületekbe. Ezért a böjtnap észrevehető hatással lesz az ízületeinkre, a szervezetünk foglalkozni tud az ízületek regenerációjával és tisztításával. A lerakódások feloldódnak, és a porcok tehermentesülnek.
A heti egy böjtnap kitisztítja az elmét

Böjtnapunkon nem kell azon gondolkoznunk, hogy mit együnk, sem az ételek elkészítésével és az evéssel nem megy az időnk. E helyett teljesen kikapcsolhatunk, összeszedhetjük a gondolatainkat, és a valóban fontos dolgokkal foglalkozhatunk.
Ne kezdj böjtbe segítő nélkül!
1. Böjtbe ne vágjunk bele akkor, ha dolgozni járunk: olyan időszakot válasszunk hozzá, amikor biztosítani tudjuk magunknak a nyugodt körülményeket.
2. Család mellett 3-4 napos böjt még végezhető, ennél hosszabbra tervezett kúra alatt viszont fontos, hogy valóban elvonuljunk a világtól, már csak azért is, mert jóval ingerlékenyebbek lehetünk a megszokottnál, a mindennapi élet pedig egyszerűen nem is kivitelezhető böjt mellett.
3. Ha nem is választunk feltétlenül böjttábort a böjtöléshez, mindenképpen legyünk biztosak abban, hogy van egy elérhető segítőnk. Ő lehet akár egy ismerős is, aki telefonon elérhető baj esetén: a böjt ugyanis lényegesen nagyobb kihívás, mint a méregtelenítés.
Hogyan vágjunk bele?
Három szakaszra kell osztanunk a kúrát. Az átvezetés időszaka nagyjából egy hétig tart, ez idő alatt lényegében a méregtelenítésnek megfelelő táplálékokkal kezdjük meg a tisztulást. Fontos, hogy megtartsuk ezt a szakaszt, nemcsak azért, hogy a testünket kíméletesen készítsük fel a szilárd táplálékok megvonására, hanem azért is, mert így tudjuk elérni, hogy a “nem evés” időszakában már valóban a mélyebb tisztulásra koncentráljon a szervezet, az átvezetés szakaszában már megszabadulva a mérgek egy jelentős, felszínen meglévő részétől.

Mi történik a nem evés során?
A második szakaszba, a “nem evés” időszakába érve hatalmas változásokat lehet megtapasztalni.
Zöldségek, gyümölcsök
Kerüljük a citrusfélék többségét (ezek túl savasak), valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítőtartalmuk túl magas. Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, édesburgonya. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő. Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni.
Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre. Ha hetente egy méregtelenítő napot beiktatunk, valószínű, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni.
Szerző: Udvari Fanni
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.