Menü

Tartsunk heti egy nap böjtöt

A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik.

A heti egy böjtnap méregtelenít

Gyakran nem is vagyunk tudatában, hogy milyen sok toxikus anyag vesz körül bennünket nap mint nap. Ezek öregítenek és beteggé tesznek. Szervezetünk folyamatosan próbálja ezeket a méreganyagokat újra kiválasztani, vagy legalább semlegesíteni. Gyakran azonban nem sikerül teljesen ez a napi méregtelenítés, és a salakanyagok egy része lerakódik a szövetekben. Minden nap eltárolódik egy kis bejutó toxin – egészen addig, amíg lehetőség adódik a méregtelenítésre. Egyeseknél ez sosem következik be, és a méreg- és salakanyag-felhalmozódás panaszokhoz vagy betegségekhez vezet. Másoknál a szervezet kihasználja az évi böjtöt vagy salaktalanító kúrát, hogy a lerakódott mérgeket kiválassza. Képzeljük el, mennyire áldásos lenne, ha szervezetünknek minden héten egy nap lenne lehetősége a méregtelenítésre és salaktalanításra!

A heti egy böjtnap tisztítja az ízületeinket

A már említett salakanyagok sajnos nemcsak a vérkeringésben cirkulálnak, hanem lerakódnak a kevésbé jó vérkeringésű testtájakra – pl. az ízületekbe. Ezért a böjtnap észrevehető hatással lesz az ízületeinkre, a szervezetünk foglalkozni tud az ízületek regenerációjával és tisztításával. A lerakódások feloldódnak, és a porcok tehermentesülnek.

A heti egy böjtnap kitisztítja az elmét

Böjtnapunkon nem kell azon gondolkoznunk, hogy mit együnk, sem az ételek elkészítésével és az evéssel nem megy az időnk. E helyett teljesen kikapcsolhatunk, összeszedhetjük a gondolatainkat, és a valóban fontos dolgokkal foglalkozhatunk.

Ne kezdj böjtbe segítő nélkül!

1. Böjtbe ne vágjunk bele akkor, ha dolgozni járunk: olyan időszakot válasszunk hozzá, amikor biztosítani tudjuk magunknak a nyugodt körülményeket.

2. Család mellett 3-4 napos böjt még végezhető, ennél hosszabbra tervezett kúra alatt viszont fontos, hogy valóban elvonuljunk a világtól, már csak azért is, mert jóval ingerlékenyebbek lehetünk a megszokottnál, a mindennapi élet pedig egyszerűen nem is kivitelezhető böjt mellett.

3. Ha nem is választunk feltétlenül böjttábort a böjtöléshez, mindenképpen legyünk biztosak abban, hogy van egy elérhető segítőnk. Ő lehet akár egy ismerős is, aki telefonon elérhető baj esetén: a böjt ugyanis lényegesen nagyobb kihívás, mint a méregtelenítés.

Hogyan vágjunk bele?

Három szakaszra kell osztanunk a kúrát. Az átvezetés időszaka nagyjából egy hétig tart, ez idő alatt lényegében a méregtelenítésnek megfelelő táplálékokkal kezdjük meg a tisztulást. Fontos, hogy megtartsuk ezt a szakaszt, nemcsak azért, hogy a testünket kíméletesen készítsük fel a szilárd táplálékok megvonására, hanem azért is, mert így tudjuk elérni, hogy a “nem evés” időszakában már valóban a mélyebb tisztulásra koncentráljon a szervezet, az átvezetés szakaszában már megszabadulva a mérgek egy jelentős, felszínen meglévő részétől.

Mi történik a nem evés során?

A második szakaszba, a “nem evés” időszakába érve hatalmas változásokat lehet megtapasztalni.

Zöldségek, gyümölcsök

Kerüljük a citrusfélék többségét (ezek túl savasak), valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítőtartalmuk túl magas. Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, édesburgonya. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő. Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni.

Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre. Ha hetente egy méregtelenítő napot beiktatunk, valószínű, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni.

Szerző: Udvari Fanni

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!