Menü

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) és túlműködés (hipertireózis) esetében nagyon fontos a pontos diagnózis. Rendkívül szükséges, hogy ne csak a TSH értéket nézessük meg. A TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon), mely a T3 és a T4 hormonok termelését váltja ki, a vizsgálatnak csak egyik részét képezi.

A pontos meghatározásához a TSH mellé külön szabad T4, valamint szabad T3 szinteket is megnéznek, s a három érték ad képet a pajzsmirigy-funkcióról. Sok esetben szükség lehet egy kibővített nagy pajzsmirigy panelre, de ezt már orvossal beszéljük meg.

A pajzsmirigy állapotát vizsgáló vérvételre a reggeli órákban érkezzünk, éhgyomorra.

Melyek azonban a rendellenesen működő pajzsmirigy tünetei?

Pajzsmirigy gondokra utal, ha székrekedése/hasmenése van. Amennyiben a kelleténél több hormont termel (vagyis túlműködik), akkor az hasmenést okozhat, míg ha kevesebbet (vagyis alulműködik), akkor székrekedést.

Nagyobbnak tűnő szemek, ijedt tekintet. A szemek kidülledése is hormonzavart jelez. A tünet mögött leggyakrabban pajzsmirigy túlműködés áll fent.

Hajunk hullása, száraz és töredezett haj és körmök gyakran pajzsmirigyzavarra utalhatnak.

Érdemes teljes körű hormonvizsgálatot végeztetnie, ha gyakran elfelejt dolgokat, ha megemelkedett inzulinszintje van, ha pattanásos a bőre, ha nőknél megfigyelhető a szőrösödés, ha csökkent a libidója, ha túlsúlyos és a valóban betartott diéta és sport ellenére sem indul el a fogyás. Nem jó jel, ha valaki folyton fázik.

A pajzsmirigy alulműködésnek lelki tünetei is vannak és nagyon fontos ezeket is figyelembe venni. Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki stresszmentesen élné az életét, pedig a stressz jelentősen kihat a hormonális betegségekre. A depresszió gyakori kísérője a pajzsmirigy zavaroknak, így az alulműködésnek is, ahogy az aluszékonyság, a kimerültség és a koncentrációs zavar is.

A pajzsmirigy-alulműködés nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, ám életkor tekintetében nincs különbség: nemcsak felnőttkorban, hanem kisgyermekeknél és serdülőknél is megjelenhet, érdemes egyszerű vérvétellel ellenőrizni időnként a pajzsmirigyműködésre utaló értékeinket. A pajzsmirigy alulműködés nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető.

Martinka Dia

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.