Menü

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) és túlműködés (hipertireózis) esetében nagyon fontos a pontos diagnózis. Rendkívül szükséges, hogy ne csak a TSH értéket nézessük meg. A TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon), mely a T3 és a T4 hormonok termelését váltja ki, a vizsgálatnak csak egyik részét képezi.

A pontos meghatározásához a TSH mellé külön szabad T4, valamint szabad T3 szinteket is megnéznek, s a három érték ad képet a pajzsmirigy-funkcióról. Sok esetben szükség lehet egy kibővített nagy pajzsmirigy panelre, de ezt már orvossal beszéljük meg.

A pajzsmirigy állapotát vizsgáló vérvételre a reggeli órákban érkezzünk, éhgyomorra.

Melyek azonban a rendellenesen működő pajzsmirigy tünetei?

Pajzsmirigy gondokra utal, ha székrekedése/hasmenése van. Amennyiben a kelleténél több hormont termel (vagyis túlműködik), akkor az hasmenést okozhat, míg ha kevesebbet (vagyis alulműködik), akkor székrekedést.

Nagyobbnak tűnő szemek, ijedt tekintet. A szemek kidülledése is hormonzavart jelez. A tünet mögött leggyakrabban pajzsmirigy túlműködés áll fent.

Hajunk hullása, száraz és töredezett haj és körmök gyakran pajzsmirigyzavarra utalhatnak.

Érdemes teljes körű hormonvizsgálatot végeztetnie, ha gyakran elfelejt dolgokat, ha megemelkedett inzulinszintje van, ha pattanásos a bőre, ha nőknél megfigyelhető a szőrösödés, ha csökkent a libidója, ha túlsúlyos és a valóban betartott diéta és sport ellenére sem indul el a fogyás. Nem jó jel, ha valaki folyton fázik.

A pajzsmirigy alulműködésnek lelki tünetei is vannak és nagyon fontos ezeket is figyelembe venni. Napjainkban szinte nincs is olyan ember, aki stresszmentesen élné az életét, pedig a stressz jelentősen kihat a hormonális betegségekre. A depresszió gyakori kísérője a pajzsmirigy zavaroknak, így az alulműködésnek is, ahogy az aluszékonyság, a kimerültség és a koncentrációs zavar is.

A pajzsmirigy-alulműködés nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, ám életkor tekintetében nincs különbség: nemcsak felnőttkorban, hanem kisgyermekeknél és serdülőknél is megjelenhet, érdemes egyszerű vérvétellel ellenőrizni időnként a pajzsmirigyműködésre utaló értékeinket. A pajzsmirigy alulműködés nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető.

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.