Menü

Női termékenységet segítő smoothie-k

A nőknél a termékenység igen összetett állapot, bonyolult folyamat, az viszont egészen határozottan meggyőződésem, hogy a táplálkozás nagyon befolyásoló hatással bír.

Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor a szervezetét a legfontosabb vitaminokkal szükséges ellátni, ezek ötvözete pedig kiválóan érvényesülhet egy-egy smoothieban, ahogy mostanság trendi szóval hívjuk, én gyakran csak turmixnak nevezem.

A turmixokat mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, magokkal, hidegen sajtolt olajakkal el lehet készíteni, ezek a tápanyagok pedig segítik a teherbeesést.

Nagyon jó alapanyagok, mindenképp ajánlott a smoothie elkészítéséhez a legtöbb zöldség, ugyanis tele vannak tápanyaggal, vitaminnal, antioxidánssal, és - ki ne felejtsem – rostokkal!

Gondolok itt például a leveles zöldségekre, úgymint római saláta, fodros kel, spenót, fejes káposzta, rukkola, cékla levele, mángold, vízitorma. Fontos, hogy ne mindig ugyanazt a leveles zöldséget tegyük a turmixba, változtassuk és tegyük mindegyik italunkat különlegessé a változatos ízekkel.

A gyümölcsöket azért szeretem, mert finom ízt adnak a smootiheknak, édesek, lédúsak, egészségesek, s igazi tápanyagbombák. Tehetünk friss vagy fagyasztott gyümölcsöket a turmixokba, nyugodtan variáljuk az almát, körtét, a bogyós gyümölcsöket (pl. málna, ribizli, eper, áfonya, szamóca, szeder), de nagyon finom az őszibarack, a sárgabarack, a mangó, az ananász és a banán is. A cukortartalmuk ugyan nem minimális, erre figyelni kell.

A fehérje fontos eleme a táplálkozásunknak, az étrend 25-35%-ának fehérjéből kell állnia, a petesejt és az embrió lehető legjobb egészsége érdekében. Kiváló fehérjeforrások a különböző fehérjeporok (pl. tejsavó, barna rizs, borsó), diófélékből és magvakból készült vajak és krémek, illetve a spirulina alga és a quinoa is.

Az omega-3 támogatja az immunrendszert, továbbá gyulladáscsökkentésben van szerepük, emellett növelhetik a méhnyaknyák termelését, javíthatják a petesejt minőségét, segíthetik az ovulációt, illetve egyéb dolgokban is támogatják a szervezet termékenységét, így érdemes magunkhoz venni ezt a zsírsavat, lenmag, chia mag, kendermag, dió, dióolaj, mandulatej, halolaj formájában.

Egyéb egészséges zsírok még az avokádó, a mandula, a földimogyoró, a pekándió, a kesudió, a mogyoró, a makadámdió, a tökmag, a fenyőmag, a napraforgómag, a kókuszolaj, a kókuszvaj, a kókusztej, utóbbival a folyadék is megoldott a turmixkészítéshez.

A szuperételeknek minden étrendben ott van a helyük, a termékenységtől függetlenül is, hiszen támogatják a hormonális egyensúlyt.

Martinka Dia

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!