Női termékenységet segítő smoothie-k
- Dátum: 2020.11.07., 17:01
- Martinka Dia
- alapanyag, antioxidáns, cukortartalom, egészséges, embrió, folyamat, gyümölcs, horminális egyensúly., meggyőződés, omega 3, smoothie, szuperétel, tápanyag, tápanyagbomba, táplálkozás, teherbeesés, termékenység, turmix, változatos, vitamin, zöldség, zsírsav
A nőknél a termékenység igen összetett állapot, bonyolult folyamat, az viszont egészen határozottan meggyőződésem, hogy a táplálkozás nagyon befolyásoló hatással bír.
Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor a szervezetét a legfontosabb vitaminokkal szükséges ellátni, ezek ötvözete pedig kiválóan érvényesülhet egy-egy smoothieban, ahogy mostanság trendi szóval hívjuk, én gyakran csak turmixnak nevezem.
A turmixokat mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, magokkal, hidegen sajtolt olajakkal el lehet készíteni, ezek a tápanyagok pedig segítik a teherbeesést.
Nagyon jó alapanyagok, mindenképp ajánlott a smoothie elkészítéséhez a legtöbb zöldség, ugyanis tele vannak tápanyaggal, vitaminnal, antioxidánssal, és - ki ne felejtsem – rostokkal!
Gondolok itt például a leveles zöldségekre, úgymint római saláta, fodros kel, spenót, fejes káposzta, rukkola, cékla levele, mángold, vízitorma. Fontos, hogy ne mindig ugyanazt a leveles zöldséget tegyük a turmixba, változtassuk és tegyük mindegyik italunkat különlegessé a változatos ízekkel.
A gyümölcsöket azért szeretem, mert finom ízt adnak a smootiheknak, édesek, lédúsak, egészségesek, s igazi tápanyagbombák. Tehetünk friss vagy fagyasztott gyümölcsöket a turmixokba, nyugodtan variáljuk az almát, körtét, a bogyós gyümölcsöket (pl. málna, ribizli, eper, áfonya, szamóca, szeder), de nagyon finom az őszibarack, a sárgabarack, a mangó, az ananász és a banán is. A cukortartalmuk ugyan nem minimális, erre figyelni kell.
A fehérje fontos eleme a táplálkozásunknak, az étrend 25-35%-ának fehérjéből kell állnia, a petesejt és az embrió lehető legjobb egészsége érdekében. Kiváló fehérjeforrások a különböző fehérjeporok (pl. tejsavó, barna rizs, borsó), diófélékből és magvakból készült vajak és krémek, illetve a spirulina alga és a quinoa is.
Az omega-3 támogatja az immunrendszert, továbbá gyulladáscsökkentésben van szerepük, emellett növelhetik a méhnyaknyák termelését, javíthatják a petesejt minőségét, segíthetik az ovulációt, illetve egyéb dolgokban is támogatják a szervezet termékenységét, így érdemes magunkhoz venni ezt a zsírsavat, lenmag, chia mag, kendermag, dió, dióolaj, mandulatej, halolaj formájában.
Egyéb egészséges zsírok még az avokádó, a mandula, a földimogyoró, a pekándió, a kesudió, a mogyoró, a makadámdió, a tökmag, a fenyőmag, a napraforgómag, a kókuszolaj, a kókuszvaj, a kókusztej, utóbbival a folyadék is megoldott a turmixkészítéshez.
A szuperételeknek minden étrendben ott van a helyük, a termékenységtől függetlenül is, hiszen támogatják a hormonális egyensúlyt.
Martinka Dia
A stressz kevésbé ismert tünetei
Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Érdekességek a hajunkról
A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.
Éjszakai agymosás
Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.
Miért kell figyelni a PH-ra?
A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!