Menü

Mit vigyünk szüléskor a kórházba?

Való igaz, ez a cikk nem feltétlen ad fontos információkat most minden olvasói rétegünknek, nade!... lehet, hogy később jól jön, érdemes elmenteni, megjegyezni, feljegyezni ezeket a dolgokat.

A kórházi csomagot a szülés várható időpontjától számítva már jó, ha 2 hónappal előtte összekészítjük, én legalábbis biztosra mentem, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz szükség rá. Igaz mi ráhúztunk még 8 napot a kiírt időpontra, tehát elég sokáig állt a bőrönd a falnak támasztva, de az sosem baj, ha előre gondolkodunk. Legyünk tudatosak, s így egészen biztosan nem kell kapkodjunk.

Az én kórházi listám háromszor működött jól, azt hiszem mindent vittem, ami kellett és semmit, ami nem, ezért bátorkodom tanácsot adni háromgyerekes anyukaként.

A legjobb, ha a pakk két táskából áll, egy nagyobb bőröndből és egy kisebb táskából, ami a szülőszobára kell.

Nagyon fontos, hogy a következő fontos iratok kéznél legyenek: várandóskiskönyv és minden leletünk, TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, házassági anyakönyvi kivonat, vagy apasági nyilatkozat. Ha ez mind pipa, akkor léphetünk a következő szintre.

Mit vigyünk magunkkal a szülőszobára:

Egy kis szénsavmentes víz, ha elhúzódik a vajúdás, szőlőcukor, hogy legyen energia, azonban minden esetben meg kell kérdezni a szülésznőt és az orvost, nekem például a harmadik fiamnál csak kis korty vizet szabadott innom, előző szüléseimkor pedig annyit sem. Egy kis nedves törülköző és papírzsebkendő is jól jön, ahogy egy hálóing, zokni, Wc papír, papucs és esetleg köntös is.

Telefon (feltöltve) is volt nálunk és vittem harapnivalót az apukának is, amennyiben apás szülésre készülünk, illetve az egyik legfontosabb számára a szülőszett (sapka, ruha, maszk, cipővédő), amit az apuka a kórházban is megvásárolhat, de előre is beszerezhető a patikákból.

A nagy bőröndbe 5-8 nap kórházi tartózkodásra elegendő holmi kell, hogy kerüljön, ezek a következőkből állnak: 3-4 db hálóing, mindenképpen elöl gombolós, mert így a szoptatás sokkal könnyebb. Fehérnemű, de javaslom az eldobható bugyit, a legjobb, ami betéttel egyben van (patikában kapható), szoptatósmelltartó, melltartóbetét, egészségügyi betét, valamint minél nagyobb nedvszívó képességgel. Én hordtam hasszorítót, ezt mindenki maga döntse el, én preferálom a használatát sima szülés esetén is, de császármetszés után a legtöbb orvos javasolja.

A kozmetikai táskába nedves törlőkendőt is érdemes betenni.

A tisztálkodószerek mellett szükség lesz evőeszközre, tányérra, bögrére, papucsra, köntösre, én vittem szoptatósteát és hozzá egy vízforralót is. Hasznos a körömvirágkrém, s jól jön a mellszívó, de ezt a kórházban érdemes megkérdezni, hogy bevihető-e.

Mivel a legtöbb kórházban nem hízókúrán van a kismama, érdemes vinni konzervet, én májkrémet, pár csomag puffasztott rizst, müzliszeletet, kekszeket, teafiltert és bizonyos helyzetek megkönnyítésére egy zacskó aszalt szilvát is tettem.

Az indulás napján a telefontöltő is bekerült a bőröndbe, ahogy a szedett gyógyszerek és vitaminok is.

Kiegészítő holmiként vigyünk szalvétát és tollat, esetleg egy újságot is. (utóbbi nem tudom, hogyan jutott eszembe, olvasni sem energia, sem idő nincs, ha mégis, akkor inkább próbáljunk pihenni, aludni)

A táskánk már majdnem tele, amikor rájövünk, hogy a babának még semmit sem pakoltunk, pedig neki kell kisméretű pelenka, egy csomaggal mindenképp, popsitörlő, popsikrém és pár darab textilpelenka is, ezenkívül kisruhák (bodyk, nadrágok, rugdalózók) a kórházi tartózkodásra, illetve a hazaútra, valamint egy pléd és fürdőlepedő is szükséges.

A kórházi tartózkodáshoz ezek elengedhetetlenül szükségesek, így erről a listáról nyugodtan pakolhatunk, semmi fontos nem marad itthon. Mindenkinek gyors és könnyű szülést, a kórházi napokhoz kitartást kívánok!

Martinka Dia

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális