Menü

Ez lehet az utolsó őszi óraátállítás

Ismét egy órával többet alhatunk, de ennek hamarosan vége lehet. Az Európai Unió rendelete szerint 2021 tavaszán lehet utoljára óraátállítás, ha ebben maradunk végleg. Ez hazánkat is érinti. A tudomány szerint a bioritmusunkhoz jobban igazodik a téli időszámítás, és a meterológusok az időjárási előrejelzések miatt gondolják, hogy szintén ez lenne jó. A felmérések szerint az emberek többsége a nyári időszámítást választaná. A végső szó pedig azon múlik, hogy a környező tagországok, hogyan döntenek, ezt pedig gazdasági szempontokon is múlik.

Pár évvel ezelőtt április elején egy Kárpát-medence szintű magyar környezetvédelmi konferencián jártam Romániában Kalotaszentkirályon. Az odaúton és a visszaúton elég furcsa volt, hogy a határ közelében a telefonom automatikusan átlépett a következő időzónába, majd vissza. Pedig pár hete igazítottam az órám. Gyakorlatilag sokkolt a dolog, mintha két óra telt volna el egy pillanat alatt érzés fogott el, mert még a hazai változásba sem rázódtam bele. Az igazi meglepetés az volt, amikor este kilenc tájékon is világos volt még.

Egy másik érdekesség, melyet sokunk tapasztalhatott már, és szerintem ez a legkegyetlenebb a korán kelők számára a jelen rendszerben. Az az, hogy aki például reggel hat óra körül indul útnak, az azt tapasztalta, hogy napról napra fokozatosan egyre sötétebb lett az ősz folyamán, mivel mostanában a nap hét óra körül kel fel.

Majd most hátra tekerés után megfigyelhetjük, mintha egyik napról a másikra korábban kelne a nap, már hat óra körül. Illetve este szinte hasonlóképp alkonyodott, ez most öt óra körül fog bekövetkezni. Plusz ehhez még hozzá tesz a természet naponta, így előbb utóbb behozza a lemaradást bőven december végéig.

Nem igazán értem, hogy miért lenne jó a bioritmusunknak a téli időzóna egész évre. Sőt nyáron búcsút mondhatnánk a hosszú estéknek. A téli oldalát meg ismerjük a történetnek.

A G7 portál információi szerint egyik lehetséges forgatókönyv szerint, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária, Görögország, Ciprus, illetve északi tagországok, mint Dánia, Svédország, Finnország, kerülnénk így egy időzónába. Érdekesség, hogy Szlovákia nagy valószínűséggel kimarad ebből a halmazból. Szlovéniában nem teljesen egyértelmű a helyzet, mert a kormányzat és a lakosság álláspontja nem azonos a kérdésben.

Mindezek alapján, úgy tűnik, hogy idehaza a nyári időszámítás fog állandósulni, mert ha gazdaságilag nézzük a Viságrádi Együttműködés országai többségben e mellett dönthetnek.

Szóval előreláthatólag most utoljára tekerjük hátra a vekkert. S búcsút mondhatunk az ezzel járó közérzetünket, egészségünket megviselő négy évtizedes gyakorlatnak. Ha pedig Magyarországról Romániába utazunk a korábbi helyzet megszűnhet. Illetve időzóna határ Nyugatabbra kerülhet Szlovénia és Németország vonalába, de kivétel lehet Szlovákia. Igaz nálunk ekkor reggelente viszonylag későn fog felkelni a nap, de szerintem ez kevésbé lesz kellemetlen. Ugyanakkor a hosszú nyári esték megmaradnak, illetve télen a legrövidebb nappalokon, a munkaidő letelte után még mindig világos lesz, ami jótékonyan hathat egészségünkre, közérzetünkre. Szóval tartsunk ki még egy kicsit!

Egy ősi indián mondás szerint pedig: “csak a fehér ember képes elhinni, hogyha a takarója egyik végéből levág egy darabot, amit aztán hozzávarr a másik végéhez, akkor hosszabb lesz a takarója.

Vörös Sándor

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.

Valentin nap – szingliknek

Szingli vagy, így semmi kedved a közelgő Valentin naphoz? Ez ne vegye el a kedved attól, hogy te is boldog legyél a szerelmesek napján… Íme pár ötlet, hogyan éld túl ezt az amúgy is nyálas ünnepet:

Karantén gyerekekkel pro és kontra

A járványhelyzet számtalan új szokatlan feladat elé állított minket, különösen a kisgyermekes családokat. A hosszú karantén alatt újra kellett gondolnunk egy csomó mindent az eddigi életünkkel kapcsolatban. Karantén gyerekekkel pro és kontra.