Menü

A bor egészségügyi hatásai

Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.

1. Élethossznövelő

A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.

2. Egészségesen tartja a szívet

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez. A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.

3. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt

Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.

4. Elűzi a depressziót

Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.

5. Egészségesebb lesz tőle a bőr

A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.

A bor negatív hatásai

Valójában a bor nem való mindenkinek, és most nem csak a gyerekekről beszélünk. Néhány egészségügyi kondíciónál bizony ellenjavallt a borfogyasztás.

– Magas triglicerid: az egyik hátránya a bornak, hogy megemeli a triglicerid mértékét, mely összefügg a cukorbetegséggel.

Mellrák kockázata: kutatások bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli a szervezet ösztrogén szintjét, növelve a tumor “fejlődését” azoknál a nőknél, akiknél ösztrogén receptor pozitív mellrákot állapítottak meg.

Migrén: a bor nagyon könnyen idézhet elő fejfájást azoknál, akik hajlamosak migrénre. Itt a vörösbor kerül hátrányba, mivel nagyobb arányban van benne hisztamin és tannin, ami okozhatja a fejfájást.

– Súlygyarapodás: jó, ha tudod, hogy a borban úgynevezett üres kalória van, mely azt jelenti, hogy bár az energiatartalma lehet magas, de tápértéke elenyésző.

Nézzük csak: 2 dl fehér- vagy vörösbor = 120 kalória. Ha elfogyasztasz egy üveggel, az 10 deka túrós sütivel ér fel!

Lássuk, milyen az alkohol aránya a szénhidrát/protein/zsír hasonlatában:

– 1 gramm szénhidrát: 4 kalória

– 1 gramm protein: 4 kalória

– 1 gramm zsír: 9 kalória

– 1 gramm alkohol: 7 kalória

Ahogy minden mást is, bort is csak mértékkel!

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.