A bor egészségügyi hatásai
- Dátum: 2020.07.13., 08:29
- Udvari Fanni
- alkohol, bor, egészség, életmód, fehér, száraz, szórakozás, tannin, vörös
Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.
1. Élethossznövelő
A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.
2. Egészségesen tartja a szívet
Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez. A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.
3. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt
Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.
4. Elűzi a depressziót
Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.
5. Egészségesebb lesz tőle a bőr
A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.
A bor negatív hatásai
Valójában a bor nem való mindenkinek, és most nem csak a gyerekekről beszélünk. Néhány egészségügyi kondíciónál bizony ellenjavallt a borfogyasztás.
– Magas triglicerid: az egyik hátránya a bornak, hogy megemeli a triglicerid mértékét, mely összefügg a cukorbetegséggel.
– Mellrák kockázata: kutatások bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli a szervezet ösztrogén szintjét, növelve a tumor “fejlődését” azoknál a nőknél, akiknél ösztrogén receptor pozitív mellrákot állapítottak meg.
– Migrén: a bor nagyon könnyen idézhet elő fejfájást azoknál, akik hajlamosak migrénre. Itt a vörösbor kerül hátrányba, mivel nagyobb arányban van benne hisztamin és tannin, ami okozhatja a fejfájást.
– Súlygyarapodás: jó, ha tudod, hogy a borban úgynevezett üres kalória van, mely azt jelenti, hogy bár az energiatartalma lehet magas, de tápértéke elenyésző.
Nézzük csak: 2 dl fehér- vagy vörösbor = 120 kalória. Ha elfogyasztasz egy üveggel, az 10 deka túrós sütivel ér fel!
Lássuk, milyen az alkohol aránya a szénhidrát/protein/zsír hasonlatában:
– 1 gramm szénhidrát: 4 kalória
– 1 gramm protein: 4 kalória
– 1 gramm zsír: 9 kalória
– 1 gramm alkohol: 7 kalória
Ahogy minden mást is, bort is csak mértékkel!
Szerző: Udvari Fanni
A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Eső a Balatonnál? Így mentsd meg a nyaralást rossz időben

Balaton, július – mindenki napfényt, csobbanást és fagyit remél egy balatoni nyaraláson. De mi van akkor, ha beborul az ég, és a napokat eső, szél vagy hidegebb idő kíséri? Pánik helyett jöjjön a B-terv – mert a rossz idő nem jelenti azt, hogy unalmas napok várnak ránk.
Tisztelet a teremben: Amit minden sportolónak tudnia kell

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?