Menü

A bor egészségügyi hatásai

Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.

1. Élethossznövelő

A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.

2. Egészségesen tartja a szívet

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez. A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.

3. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt

Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.

4. Elűzi a depressziót

Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.

5. Egészségesebb lesz tőle a bőr

A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.

A bor negatív hatásai

Valójában a bor nem való mindenkinek, és most nem csak a gyerekekről beszélünk. Néhány egészségügyi kondíciónál bizony ellenjavallt a borfogyasztás.

– Magas triglicerid: az egyik hátránya a bornak, hogy megemeli a triglicerid mértékét, mely összefügg a cukorbetegséggel.

Mellrák kockázata: kutatások bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli a szervezet ösztrogén szintjét, növelve a tumor “fejlődését” azoknál a nőknél, akiknél ösztrogén receptor pozitív mellrákot állapítottak meg.

Migrén: a bor nagyon könnyen idézhet elő fejfájást azoknál, akik hajlamosak migrénre. Itt a vörösbor kerül hátrányba, mivel nagyobb arányban van benne hisztamin és tannin, ami okozhatja a fejfájást.

– Súlygyarapodás: jó, ha tudod, hogy a borban úgynevezett üres kalória van, mely azt jelenti, hogy bár az energiatartalma lehet magas, de tápértéke elenyésző.

Nézzük csak: 2 dl fehér- vagy vörösbor = 120 kalória. Ha elfogyasztasz egy üveggel, az 10 deka túrós sütivel ér fel!

Lássuk, milyen az alkohol aránya a szénhidrát/protein/zsír hasonlatában:

– 1 gramm szénhidrát: 4 kalória

– 1 gramm protein: 4 kalória

– 1 gramm zsír: 9 kalória

– 1 gramm alkohol: 7 kalória

Ahogy minden mást is, bort is csak mértékkel!

Szerző: Udvari Fanni

Segítség a távkapcsolati problémák leküzdéséhez

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a partnerünket vagy minket más országba szólít a munka, vagy a tanulmányok. Viszont erősen tartja magát a vélekedés, hogy a távolság a kapcsolat halála: a legtöbben ugyan elszántan indulnak neki és hisznek abban, hogy ők lesznek a kivételek.

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.