Menü

Szója és pajzsmirigy

Az élelmiszeripar fokozatosan ébredt rá a szójafehérjében rejlő profitlehetőségre, s az ötvenes-hatvanas évektől kezdett fellendülni a szójával foglalkozó ipar, különösen az egyre népszerűbbé váló a vegetarianizmus/veganizmus terjedésével. Ma már több ételben szerepel rejtett formában dúsító, sűrítő adalékanyagként.

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését elsősorban egy laborvizsgálattal állapítják meg, a TSH szintjének mérésével. A normál tartomány 0-4 között van, azonban az ideális érték inkább 1-2 között található. Ha a TSH érték túl magas, akkor alulműködésről, ha alacsony, túlműködésről beszélünk.

Egy amerikai kutató intézet tanulmányai szerint naponta maximum három adag szója elfogyasztása még biztonságosnak tekinthető. Ha azonban a szójatermékeket igen nagy mértékben fogyasztjuk (pl. tejtermékek helyett), fennáll annak a veszélye, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségű jódhoz. A jód pedig a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen. A probléma tehát nem közvetlenül a szója miatt van, hanem a jódhiányból fakad.

Azonban tudni kell arról is, hogy a szójabab nagyon sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását, azonban a szójával mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy aggodalomra ad okot a szója goitrogén, azaz pajzsmirigyműködésgátló hatása, amiért a fitoösztrogének lehetnek a felelősek.

Ilyen élelmiszer egyébként még a szója mellett többek között a földimogyoró, a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a köles.

Sajnos manapság a lakosság egyre nagyobb része szenved pajzsmirigy betegségekben, általában alulműködésben, így szakemberek megállapították, hogy a szója fogyasztása nem tűnik előnyösnek. Japánban, ahol a szójafogyasztás rendkívül magas, a pajzsmirigy betegségek előfordulása is igen gyakori. Hogy a szója befolyásolhatja-e a gyógyszerek felszívódását, nos igen, de ez elkerülhető, ha a levotiroxin beszedése után következő 4 órában nem fogyasztunk szóját tartalmazó ételeket.

Azonban azt is tudni kell, hogy a szóján kívül más élelmiszerek is gátolhatják a gyógyszer felszívódását (pl. kávé).

Levotiroxin tartalmú gyógyszer szedése esetén mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvosunkkal.

Régóta folyik a vita arról, hogy van -e kapcsolat a szójafogyasztás és a pajzsmirigy rendellenes működése, illetve a pajzsmirigybetegségek között, ennek eldöntése nehéz, mert ez a vita még számos tanulmányt szül valószínűleg a jövőben. Én magam pajzsmirigybetegként épp ezért úgy gondolkozom, hogy mérséklem a szója bevitelét, mert ezzel bizony ártani nem ártok, ám a mértéktelen fogyasztásával lehetséges, hogy kárt okozok a pajzsmirigyem működésében. Mindig jobb a mértékletesség és az óvatosság.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.