Menü

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából elhagyhatjuk az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Természetesen sokan úgy gondolják, hogy a #maradjotthon az kizárólag a négy fal közötti teret jelenti, másoknak azonban - akinek például van gyermeke, vagy gyermekei, - azoknak nehezen megoldható hosszú hetekig a négy fal között betartani a karantént. Gondoljunk egy lakótelepi lakásban sínylődő két gyerekre, vagy friss levegőt rég látott családra.

A kijárásról szóló rendelet nem tiltja - természetesen megfelelő szabályok betartása mellett – a szabadidős sporttevékenységet, a települések külterületén, emberektől távol, vagy másokkal, de minimum másfél méter távolságban.

A csoportosulásokat, csoportos tevékenységet mellőzni kell, de az alapszabályok betartásával be lehet iktatni egy-egy túrát, futást, sétát, kocogást, biciklizést a város szélén.

Aki nem kisgyerekkel van otthon, neki is fontos a mozgás és a friss levegő, ráadásul ez az egészség megőrzésének is fontos alappillére. Túraútvonalunk tervezésekor természetesen kerüljük a népszerű túraútvonalakat, a zsúfolt és nagy népszerűségnek örvendő parkokat, köztereket, terepeket, bicikliutakat, kilátókat, ösvényeket.

A vírusok a közösen használt fém- vagy fafelületeken akár napokig is életképesek maradhatnak, ennek tudatában kerüljük el a fent említett helyeket.

Ha kimozdulunk, gondoskodjunk magunknak és családtagjainknak minden szükséges felszerelésről – kullancsriasztóról, naptejről, szendvicsekről, gyümölcsökről, vízről-, hogy még véletlenül se kelljen emiatt zsúfolt boltokba betérni vásárolni.

Fontos információ, hogy a futóknak, kerékpározóknak, görkorcsolyázóknak, rollerezőknek, gördeszkázóknak a szakemberek szerint javasolt 2 méternél nagyobb távolságot tartaniuk egymástól. Egy belga tanulmány szerint futásnál legalább 10, biciklizésnél pedig 20 méteres távolságot kellene tartanunk ahhoz, hogy sportolásunk valóban biztonságos legyen.

Mindenkinek a fentiek tudatásban és betartásával kívánok további kitartást és egészséget az elkövetkezendő időre.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)