Menü

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából elhagyhatjuk az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Természetesen sokan úgy gondolják, hogy a #maradjotthon az kizárólag a négy fal közötti teret jelenti, másoknak azonban - akinek például van gyermeke, vagy gyermekei, - azoknak nehezen megoldható hosszú hetekig a négy fal között betartani a karantént. Gondoljunk egy lakótelepi lakásban sínylődő két gyerekre, vagy friss levegőt rég látott családra.

A kijárásról szóló rendelet nem tiltja - természetesen megfelelő szabályok betartása mellett – a szabadidős sporttevékenységet, a települések külterületén, emberektől távol, vagy másokkal, de minimum másfél méter távolságban.

A csoportosulásokat, csoportos tevékenységet mellőzni kell, de az alapszabályok betartásával be lehet iktatni egy-egy túrát, futást, sétát, kocogást, biciklizést a város szélén.

Aki nem kisgyerekkel van otthon, neki is fontos a mozgás és a friss levegő, ráadásul ez az egészség megőrzésének is fontos alappillére. Túraútvonalunk tervezésekor természetesen kerüljük a népszerű túraútvonalakat, a zsúfolt és nagy népszerűségnek örvendő parkokat, köztereket, terepeket, bicikliutakat, kilátókat, ösvényeket.

A vírusok a közösen használt fém- vagy fafelületeken akár napokig is életképesek maradhatnak, ennek tudatában kerüljük el a fent említett helyeket.

Ha kimozdulunk, gondoskodjunk magunknak és családtagjainknak minden szükséges felszerelésről – kullancsriasztóról, naptejről, szendvicsekről, gyümölcsökről, vízről-, hogy még véletlenül se kelljen emiatt zsúfolt boltokba betérni vásárolni.

Fontos információ, hogy a futóknak, kerékpározóknak, görkorcsolyázóknak, rollerezőknek, gördeszkázóknak a szakemberek szerint javasolt 2 méternél nagyobb távolságot tartaniuk egymástól. Egy belga tanulmány szerint futásnál legalább 10, biciklizésnél pedig 20 méteres távolságot kellene tartanunk ahhoz, hogy sportolásunk valóban biztonságos legyen.

Mindenkinek a fentiek tudatásban és betartásával kívánok további kitartást és egészséget az elkövetkezendő időre.

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…