Menü

Veszélyes gyerekjátékok

Hogy engem mindig megtalálnak ezek a rémisztő cikkek! „31 pici mágnesből álló láncot nyelt le egy hároméves kisfiú a szibériai Tomszkban”- olvasom tovább. A gyerek állítólag hasfájásra panaszkodott és így derült fény a balesetre, a kórházban megállapították, milyen szerencséje volt, ugyanis a belső szervei visszafordíthatatlan károsodása előtt még meg tudták menteni a gyereket. Borzasztó eset és sajnos a baj hamar megvan!

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Mondanám, hogy oda kell figyelni és kész, de anyukaként pontosan tudom, hogy lehetetlen a nap 24 órájának minden percében ott állni a gyermekünk mellett és minden mozdulatára figyelni, arra viszont felelősséget kell vállalni, milyen játékokkal játszhat a gyerek.

A veszélyes játékok sajnos ma tért hódítanak és sok a bóvli, a rossz minőségű, a káros és most nemcsak a mágneses játékokra gondolok, hanem sok már egyéb kütyüre, kacatra, elektromos holmira, zajkeltő eszközre.

Pár éve a frászt kaptam, mikor anyósomnál hirtelen nem találtunk egy gombelemet és bár biztos voltam, benne, hogy a fiam nem nyelte le, azért nem hagyott nyugodni a dolog és sokáig bennem volt a félsz, hogy mi lett volna, ha…

Veszélyek mindig leselkednek. A két legveszélyesebb dolog, amit a gyermek lenyelhet: a mágnes és az elem.

Az elemek rettentő veszélyes dolgok, ha kisgyerek kezébe kerülnek, bizony azonnal intézkedni kell. A baj pedig elég hamar, akár órák alatt kialakul, ha esetleg a kicsi lenyel egy gombelemet. Az elem maró hatása miatt kialakult károsodás rendkívül életveszélyes, azonnal kell intézkedni, így már a legkisebb gyanú esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!

A mágnes miatt a bél kilyukadhat, a széklet a hasüregbe kerülve súlyos gyulladást okozhat, az elem pedig szétmarhatja a beleket.

Szerencsére a fogyasztóvédelmi hatóság igyekszik kivonni a forgalomból a veszélyes játékokat, de gyakran nem, ezért a szülőknek kell figyelni a leselkedő veszélyforrásokra.

Kerülni kell a törékeny játékeszközöket, a gyúlékony játékokat, és óvatosan használni az elektromos csodákat. Olyan gyurmát, festéket válasszunk, amely nem árthat és kerülni kell az éles, hegyes szélű, vagy hosszú zsinóros, szalagos holmikat, illetve a nem minőségi termékeket.

Az egyre szigorodó EU-előírások szerencsére a hasonló problémák hatékonyabb elkerülése érdekében születtek, de természetesen semmi sem helyettesítheti a felelősségteljes szülői magatartást és gondoskodást, odafigyelést.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.