Menü

Veszélyes advent

A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam november végén az egyik internetes portálon.

Advent idején, a karácsonyi ünnepek és a szilveszter közeledtével, a karácsonyi készülődés idején sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karácsonyváráson kívül ez az idő egy rendkívül tűzveszélyes időszak is, fel kell hívni a figyelmet a karácsonytájt jellemző veszélyforrásokra. Odafigyeléssel a keletkezett tüzek többsége megelőzhető. A felügyelet nélkül otthon hagyott gyertya, az irodában vagy lakásban felejtett száraz adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Gondoljunk csak arra, hogy a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől és meggyújt maga körül mindent, a tűz pedig villámgyorsan tovább terjed. Ehhez mindössze pár perc is elegendő.

A csillagszóró hangulatos, ám rendkívül tűzveszélyes mulatság, nagy odafigyelést igényel.

Bár ma már nem szokás gyertyát gyújtani a karácsonyfa ágain, egy nem biztonságos fényfüzér is veszélyes lehet, tüzet okozhat.

Nagyon fontos, hogy ha mégis tűz keletkezik, akkor a tűz oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket.

Mire kell odafigyelni? A szakemberek tanácsait megfogadva, helyezzük mindig az adventi koszorút, gyertyákat nem éghető anyagú alátétre!

Az adventi koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelében. A lakástüzeket elkerülhetjük, ha a koszorú és a mécsesek helyét körültekintően választjuk meg.

A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót! Ezeket inkább máshol gyújtsuk meg.

A karácsonyfa füzéreket gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha elhagyjuk a lakást, füzér vásárlásánál pedig mindenképp gondosan bevizsgált terméket vegyünk, megbízható helyről. Olyan fényfüzért vásároljunk, amely megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

A családtagokkal, gyermekekkel mindig beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa, vagy textília, mi a tűzoltóság és a mentők telefonszáma. Fontos!

Az ünnepek alatt nemcsak az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák és fényfüzérek jelentenek veszélyt, hanem szilveszter idején a petárdák felelőtlen használata is, mely tüzet, illetve égési sérüléseket okozhat.

A hangulatos karácsonyvárás és a boldog ünneplés mellett kívánom mindenkinek, hogy kellő körültekintéssel használja az ünnepi fényeket, fényfüzéreket és gyertyákat, s otthonunk és saját biztonságunk érdekében soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat, mécseseket. Ha megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?