Menü

Tippek a stagnáló fogyás ellen

30 éves korod után folyamatosan lassul az alapanyagcseréd, amely megállíthatatlan. A következőket teheted, ha nem akar engedelmeskedni a tested:

Az úszás remek módja a kalóriaégetésnek, 30 perc alatt ugyanis több mint 200-tól szabadulhatsz meg általa, vagyis közel kétszer annyitól, mintha ugyanennyit sétálnál. A sport ezen kívül véd a szívbetegségtől és a 2-es típusú cukorbetegségtől is.

Súlytól és intenzitástól függően egy óra kerékpározás 400-1000 kalóriát eléget, sőt, az izomépítéshez is hozzájárul. Egy brit kutatás szerint pedig, akik ezt a mozgásformát választják, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életet élnek, mint azok, akik semmit sem sportolnak.

A lépcsőzés háromszor gyorsabban égeti a kalóriákat - még lassú tempóban is -, mint a klasszikus séta. A szakértők szerint hetente három-öt alkalommal ajánlott beiktatni egy 30-60 perces lépcsőzést annak, aki fogyni szeretne.

Figyelj arra, hogy időközönként variáld a mozgás intenzitását, időtartamát és/vagy gyakoriságát! És próbálj ki teljesen új mozgásfajtákat is, ne ragadj le csak bizonyos sportoknál!

Ügyelj arra, hogy akármilyen keményen diétázol is, a napi energia deficit 250-500kcal körül maradjon, és a bevitt kalória mennyiségének meghatározásakor minden esetben vedd figyelembe az adott napi szükségleteidet. Hogy mit jelent ez? Azokon a napokon például, amikor edzel, érdemes az edzés során elégetett kalóriamennyiség legalább felével kiegészíteni a kalória büdzsédet. Ezáltal rugalmasan és hatékonyan tudod követni, kielégíteni szervezeted többlet energiaigényét anélkül, hogy lassítanád a fogyást.

A fogyókúra során törekedni kell arra, hogy az izomveszteség a lehető legkisebb legyen. Ezt úgy érheted el, ha a napi kalória deficitet 250-500 kCal között tartod, a sporttevékenységeidet pedig igyekezzünk úgy kiválasztani, hogy az edzés viszonylag alacsony pulzusszám mellett a hatékony zsírégetést és az izomépítést egyaránt segítse! A kalória bevitel variálása jó módja lehet annak, hogy szervezetünk és anyagcserénk ismét a régi módon működjön. Ehhez nem kell mást tenni, mint 3 napon át kevesebb, a következő, negyedik napon pedig több kalóriát fogyasztani, például a 7és17 speciális fogyókúrás termékek melletti könnyű vacsora előtt uzsonnára elfogyasztható egy kis egészséges nassolnivaló. A folyamatos változáshoz nehezebben szokik hozzá a szervezet, így ismét beindulhat a fogyás.

A stressz gátló tényező

A stressz két szempontból is gátolja a zsírvesztés folyamatát. Egyrészt a kortizol hormon termelésével, ami keményen felborítja a szénhidrátok és zsírok anyagcseréjét. Ez neked elsősorban azért rossz, mert a kortizol hatására a szervezet az izomfehérjéket kezdi el energiaforrásként felhasználni, tehát gyakorlatilag izmot veszítesz. Ez pedig lassítja a zsírégetést, arról nem is beszélve, hogy a szép, ám egyelőre fedett alakod is veszít a formájából.

Soha nem szabad arra gondolni, hogy nem megy. Mert megy. Mindenki képes megszabadulni a feleségétől, csak kitartónak kell lenni.

Szerző: Udvari Fanni

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.