Menü

Tippek az önjutalmazáshoz!

A dopamint boldogsághormonnak is nevezik, az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen, a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Így a dopaminszintünket növelhetjük kedvenc ételünk elfogyasztásával is, vagy éppen azzal, ha szerelembe esünk.

A tirozinban gazadag - és ezáltal - dopaminnövelő élelemforrások a mandula, avokádó, banán, tejtermékek, limabab, tökmag és szezámmag. A dopamin könnyen oxidálódik. Azok az ételek, melyek antioxidánsban gazdagok, mint a gyümölcs és a zöldség segíthetnek megvédeni a dopamint használó neuronokat a szabad gyökök károsító hatásától. Az olyan ételek, mint a cukor, telített zsír és a finomított ételek gátolják a megfelelő agyműködést és alacsony dopamin szintet okozhatnak. A koffeint szintén ajánlatos elkerülni főleg a depressziós és pánikbetegeknek.

Közönséges Gyömbér (Zingiber Officinale):

A Zingiber officinale (közönséges gyömbér) szedését nemcsak kellemes íze, de jótékony hatásai miatt is érdemes fokoznunk. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása mellett a gyömbér számos ingerületátvivő anyag szintjét, így a dopamin és szerotonin szintjét is növeli szervezetünkben.Az egészséges dopamin szint fenntartásához nélkülözhetetlenek az alábbi tábanyagok:
Magnézium
D-vitamin
Omega-3 zsírsav
B6-vitamin

Eme tápanyagok a változatos és egészséges táplálkozással könnyedén fedezhetőek, ha erre nincs módunk vagy lehetőségünk, akkor érdemes beszereznünk olyan kiegészítőket amelyek fedezik ezeket a szükségleteket.

Berberin:
A berberin egy több növényből is kinyerhető, de a leggyakrabban a Kaliforniai kakukkmákból kinyert vegyület, mely meggátolja olyan enzimek felszabadulását, melyek zavarják a tirozin dopaminné válását. Egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a berberin hosszútávú szedése 50%-al növeli a kísérleti egyed dopamin szintjét.

Tornázz!
A testmozgás jótékony hatásait nem lehet elégszer hangoztatni. Az edzés által nemcsak formásabbak és izmosabbak leszünk, hanem könnyebben vehetjük a stresszhelyzeteket és energikusabbak is leszünk. A mozgás, az antidepresszánsokhoz hasonlóan, az agy bizonyos neurotranszmitter-rendszereire hat, növeli a szerotonin, az endorfin és a dopamin szintjét is. Keresd meg a személyiségedhez leginkább illő mozgásformát, és iktasd be mindennapjaidba.

Ne legyél függő!
Rengeteg féle függőség létezik, mint a drog, az alkohol, az evés és a vásárlás, amelyek hosszútávon eredeti céljuktól éppen ellentétes hatással vannak a dopaminszintre. A függőségek általában úgy alakulnak ki, hogy tele van a fejünk problémákkal, és olyan segítségre van szükségünk, ami feledteti velünk a gondokat, amihez bármikor nyúlhatunk mankóként.

Hallgass zenét!
A kutatók szerint a zenehallgatás ugyanolyan hatással van ránk, mint kedvenc desszertünk elfogyasztása vagy egy fergeteges vígjáték megnézése. Rossz a hangulatod? Jöhet a kedvenc számod!

Azok az emberek, akik agyában magas a dopamin hormon szintje, és kevésbé érzékenyek rá, nagyobb eséllyel mutatnak kockázatkereső vagy függő viselkedést. Figyeljünk tehát testünk jelzésére!

szerző: Udvari Fanni

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?