Állandó pesszimizmus – hogyan küzdjük le?
- Dátum: 2019.05.07., 16:06
- Varga Ágnes Kata
- attitűd, depresszió, dolgozat, elme, feladat, hangulat, hatás, helyzet, kapcsolat, kedv, kihívás, környezet, lélek, motivációm, negatív, optimizmus, ösztönzés, pesszimizmus, projekt, psziché, pszichológia, verseny, vizsga
Egyáltalán honnan ered ez a negatív attitűd? Mindenkiben egyenként, egymástól függetlenül alakul ki, vagy kollektíven száll ránk a tudat, és önmagát gerjesztve növekszi kegyre nagyobbá és nagyobbá, ahogyan meglátjuk azt mindenki másban? A válasz az, hogy mindkettő. Pesszimista emberek a világ minden táján vannak, és rengeteg tényező befolyásolja a hozzáállásukat: életkor, egészségi állapot, családi helyzet, anyagi biztonság, és kapaszkodjunk meg, még az időjárás is. Igen, gondoljunk csak bele! Mennyivel könnyebb árasztani magunkból a negatív hangulatot egyébként is esős, ködös időben! Ha hideg van, mennyivel könnyebben válunk belül is hideggé, elutasítóvá a pozitív dolgokkal szemben! Mennyivel könnyebb csukott szemmel járnunk a jó dolgok mellett, és befogadóvá válni mindenre, ami rossz.
De ha ez valóban így van, akkor nem is lehet ellene tenni? A lehető legpesszimistább dolog lenne azt mondani, hogy nem. És az sem jó hozzáállás, ha csakis a környezetünkre fogjuk a saját attitűdünket. Hiszen hiába befolyásolhatja annyi minden, a kialakítása mégis belőlünk indul. Az, hogy a jövőnket, a velünk történő dolgok végkifejletét hogyan látjuk, döntések kérdése. És igen, előfordulhat, hogy a hangulatunk negatív, de mi mégis pozitívak szeretnénk lenni. Nagyon nagy erőfeszítés, de hát melyik változás nem az?
A pesszimizmusunk leküzdéséhez az első lépés észrevenni a helyzeteket, amelyekben pesszimisták szoktunk lenni. Ilyen például egy-egy projekt, feladat, dolgozat vagy vizsga, amelyet a végén ráhagyunk, mert azt gondoljuk: „á, úgysem fog jól sikerülni”. Ha meglátjuk, mely helyzetekben legyintünk és adjuk fel, akkor már rendelkezünk azzal a tudással, hogy a jó és a rossz hozzáállást meg tudjuk különböztetni.
Ha már átlátjuk a helyzeteinket, megpróbálhatjuk kicsit motiválni magunkat. Például, egy olyan helyzetben, amely során rossz eredményt várunk, kicsit több energiát fektethetünk bele, és ez a plusz energia lehet az, aminek a végén örülünk. Tegyük fel, hogy előttünk áll egy nehéz projekt/dolgozat/vizsga, amelytől félünk, és azt gondoljuk róla, hogy nem sikerülhet. Tegyünk érte egy kicsit többet, mint egyébként tennénk, és helyezzük előtérbe ezt az erőfeszítést: ez ugyanis egy út ahhoz, hogy természetessé váljon a több erőfeszítés. Ez pedig megnyugtathat minket, még akkor is, ha nem zárjuk a feladatot tökéletes eredménnyel.
Persze kissé erőltetettnek tűnhet, ha minden apró dologban valami teljesen átlagos pozitívumot keresünk. De mégis segíthet, hogy sem a magunk, sem a környezetünk kedve ne menjen a kihívások rovására. És ha ezt az apró lépést meg tudjuk tenni, már jóval könnyebb lesz ösztönözni magunkat olyankor is, amikor valóban rossz dolgok történnek. Sokkal könnyebb úgy felrázni a környezetünket, hogy mi magunk a helyén tudjuk kezelni a kis dolgokat. Először mindig kicsiben kell elkezdeni. Ha a teljesen hétköznapi helyzetekben el tudjuk űzni a pesszimizmusunkat, akkor sikerülni fog ez olyankor is, amikor valóban nagy dolgokról van szó, és esetleg mások is érintettek. A legfontosabb, hogy ne várjuk el magunktól a teljes nyugalmat és a tökéletességet, csupán igyekezzünk a világot olyannak látni, amilyen valójában, és nem olyannak, mint amilyen a legrosszabb rémálmainkban. Ehhez pedig csak egy kis figyelem és elhatározás szükséges.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Mennyire fontos a súly az ismerkedésnél?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés – és a válasz az, hogy nem, vagy legalábbis nem kellene. Az, hogy valaki ennyire konkrét számokhoz köti a vonzalmat, egyfajta filterezés, ami persze praktikus lehet egy ismerkedős oldalon vagy csoportban – de veszélyesen leszűkítheti a valódi kapcsolódások esélyét. A szerelem ugyanis legtöbbször nem mérhető centiben, kilóban, vagy bicepszméretben. Az első benyomás talán igen, de az érzelmi kötődés, a mély szeretet és a társas harmónia teljesen más síkon mozog.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A biztonság illúziója: Mire fókuszáljunk a bizonytalan világban?

A mindennapok kiszámíthatatlansága óhatatlanul ránk telepszik. Egy járvány, egy hirtelen élethelyzet vagy éppen egy múltbéli esemény következménye elég ahhoz, hogy összeomoljon az a lét, amit addig megkérdőjelezhetetlennek hittünk. Munkahelyek, kapcsolatok és tervek hullhatnak szét egyik napról a másikra, és ilyenkor válik világossá, hogy sokszor nem valódi biztonságban, hanem annak illúziójában éltünk.