Menü

Érdemes odafigyelni a kalcium hiány ismertető jeleire

Kalcium

A kalcium az egyik olyan ásványi anyag, amely a legnagyobb mértékben található meg a szervezetünkben, hiszen az összes csontunknak és a fogainknak is az egyik legfontosabb építő eleme. Legfontosabb természetes kalciumforrásink közé tartoznak a különféle tejtermékek: a sajtok, a tej, a tejföl, a túró. De ezen kívül még ajánlott a spenót, banán, dió, mandula, mák, mogyoró fogyasztása is, ha el akarjuk kerülni a hiányt.

Kalcium hiány jelei

Átlagosan a felnőtt szervezetnek naponta 800 és 1000 mg közötti mennyiségben van szüksége a kalciumra. Bár a hiány tünetei nem jelentkeznek rögtön akkor, ha ennél kevesebb ásványi anyaghoz jut a szervezetünk, de egy bizonyos idő után jelentkezhetnek a figyelmeztető tünetek. A hiányos állapot azonban nem csak amiatt fordulhat elő, ha nem megfelelően étkezünk, hanem egyéb más okok miatt is.

- hasnyálmirigy gyulladás

- felszívódási zavar

- bizonyos gyógyszerek szedése, például fogamzásgátló

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását. A súlyosabb kalciumhiány oka lehet a szívritmuszavarnak, de akár epilepszia-szerű rohamokat is okozhat. A kalcium nem utolsó sorban az idegrendszer számára is nélkülözhetetlen, így a hiánya viselkedésbeli változásokat is okozhat, emiatt ingerültebbek, vagy feszültek lehetünk. De akár alvászavarhoz is vezethet a hiánya. Azonban a túlzott bevitel sem ajánlott, ugyanis a kalcium a veséken keresztül ürül ki a szervezetből, így ha túlzásba visszük a szedést, akkor könnyen lerakódhat a vesékben és ezzel akár vesekövet is okozhat.

Az alacsony kalcium szint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog.
D vitamin hiányban és idülten fennálló alacsony kalcium szintek esetén a D vitamint is pótolni kell.

A kalciumhiány és kezelése

A kalcium az a nyomelem, mely legnagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetünkben. Naponta legalább egy gramm kalciumra lenne szükségünk.
A tejtermékek, sajtok, a sötétzöld leveles zöldségek, a gabonafélék, a citrus gyümölcsök tipikusan magas kalciumtartalommal rendelkeznek. A kalcium más mikro tápanyagokkal is szoros kapcsolatban van, pusztán a kalcium pótlása nem feltétlenül oldja meg a problémáinkat. A túlzott mértékű kávéfogyasztás például kalciumgyilkos rossz szokás, mivel rontja azon nyomelemek felszívódásának esélyét, amelyek a csontépítésben nagy szerepet játszanak. Nem javasolt a szénsavas italok túlzott mértékű fogyasztása sem, mivel a nagy mennyiségű szénsav megakadályozhatja a fontos ásványi elem felszívódását, úgy, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Tippek:

Legyen nálad mindig egy zacskó mandula. Pár szem belőle kiváló rágcsa a főétkezések közötti nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a szervezetedbe.
Szezámsó házilag: Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös mozdulatokkal zúzd porrá. Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is. Reggeli zabkásádba szórj bele egy-két evőkanál darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel kalciumtartalmát is.

A vitaminhiány ellen megfelelő táplálkozással védekezhetünk, valamint a gyógyszertárakban, bioboltokban kapható vitaminkészítmények szedésével. Legtöbb esetben egy sima multivitamin szedése is elég, melyet kiegészíthetünk C vitaminnal, magnéziummal és kalciummal is.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.