Menü

Tippek a tavaszi allergia elkerüléséhez

Mi is az allergia?

Az allergiás beteg immunrendszere születési hajlam alapján, bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel. Ha az illető allergénnel (azaz allergiát kiváltó, de az egészséges emberek számára ártalmatlan idegen anyaggal) találkozik, akkor az allergénmolekulák összekapcsolódnak az ellenanyag-molekulákkal. Az immunrendszer meghatározott sejtjei pedig ontani kezdik a gyulladáskeltő közvetítőanyagot, a hisztamint. Emiatt alakul ki a betegeknél szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, tüsszögés. Nem ritka az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, illetve a pollenek a bőrre jutva kiütéseket okozhatnak, az ekcémás tünetek rosszabbodását is előidézhetik.

Tippek az allergia tüneteinek enyhítésére, megelőzésére:

- Csökkentsük a stresszt! Ha feszültek vagyunk, magasabb a szervezetünk kortizol szintje, ami immunrendszerünkre is hatással van. Minél jobban tudjuk csökkenteni a stresszt életünkben (például jógával, meditációval, elegendő alvással), annál jobban tudjuk csökkenteni a szervezetünk környezetre adott allergiás reakcióit is.

-Egészséges életmód, rendszeres testmozgás - A vitaminokban, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres testmozgás megerősíti szervezetünket, és ellenállóbbá válik a külső "támadások", az allergén pollenek ellen is.

- Kerüljünk bizonyos ételeket! Nem is gondolnánk, de számos nyers gyümölcs vagy zöldség fogyasztása erősítheti bizonyos pollenek hatását. Például azok, akik erősen allergiások a nyírfa pollenjére, szájnyálkahártya viszketést tapasztalhatnak miután nyers almát ettek, ami egyáltalán nem fordul elő a gyümölcs főtt vagy sült változatának fogyasztásakor.

Szedjünk rengeteg C-vitamint! A C-vitaminnak megvan az a képessége, hogy ellensúlyozza a gyulladásos reakciókat a szervezetben. Túladagolni nem lehet, legfeljebb meghajt egy kicsit. Több esetben a reakció után 24 óra alatt beszedett 15-20 x 1000 mg teljesen kezelte például a szénanátha tüneteit. Ne féljünk a nagy dózisú C-vitamintól, nyugodtan szedhetünk folyamatosan 5000 mg-ot az allergiás időszakokban.

Ne együnk cukrot! A cukor verseng odabent a C-vitaminnal, hogy melyikük bírjon felszívódni, és általában a cukor nyer. Mindkettőt az inzulin szállítja a sejtekhez, de valamiért a cukor szimpatikusabb az inzulinnak (pedig majdnem ugyanúgy néz ki, mint a C-vitamin), és inkább őt viszi be a sejtekbe. Ha a normálisnál csak 20%-kal magasabb a vércukorszintünk, az 75%-kal csökkenti az immunrendszerünk teljesítményét. Így a cukor és még gyulladást is okoz a szervezetedben.

Együnk változatosan! Minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt és olajos magot fogyasztunk, annál könnyebb lesz a szervezetünk megbirkózni a fura behatolókkal. Együnk minél változatosabb és természetesebb táplálékokat, kerüljük az allergén-gyanús ételeket, és együnk igazi joghurtot. Ezek mind tele vannak olyan enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jó baktériumokkal, amik segítenek az immunrendszerünket jó formában tartani.

Hajrá, fűszer! A fűszeres, csípős ételek segítenek oldani a nyákot. Inkább csak tüneti kezelés, de hatásos: együnk erős paprikával, chilivel, borssal, csípős curry-vel készült ételeket (lehetőleg hús nélkül), és egy ideig nem lesz gondod a bedugult orral.

Próbáljunk meg természetes gyógymódokat alkalmazni a probléma elkerülése érdekében, hiszen manapság szerencsére számos praktika segíthet átvészelni egy kellemetlen időszakot.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?