Menü

Újévi könnyű falatok

A hagyományos, magyaros ünnepi menük bizony nem szűkölködnek kalóriával, sültekkel, krumplival, cukorral, zsírral, liszttel, fűszerekkel, süteményekkel, édes krémekkel, alkoholos italokkal. Nem csoda egyáltalán, ha a január elsejét bizonyos fogadalmakkal kezdjük. Fogyókúra helyett én azonban ésszerű diétát és kímélő ételeket ajánlok.

A nagy ünnepi evészetek még akkor is megterhelik a gyomrunkat, ha mindenhol csak csipegetünk és tényleg falatokat kóstolunk, a sokadik napon pedig már csak inkább illemből imitáljuk az evést. Addig úgysem hagynak békén, amíg meg nem kóstoljuk, pedig érezzük, hogy elteltünk és már semmi nem esik jól. Nincs semmi értelme azonban bűntudatnak, hiszen emberek vagyunk és jó társaságban, nagy nevetésekkel, jó beszélgetésekkel érezzük jól magunkat, melyhez akaratlanul is hozzátartozik a nassolás, csipegetés, a süti, egy kis mogyoró, sós süti s így hamar összejön az az átlagos 3 kiló plusz újévre. Ezt azonban diétával, kímélő ételekkel korrigálhatjuk és kímélő üzemmódba kapcsolhatunk, legalább egy hétig, hogy helyrerázódjon az emésztőrendszerünk.

A karácsonyi nagy evészetet követően, és a szilveszteri alkoholmámor után érdemes olyan kímélő ételeket fogyasztani, amik tehermentesítik a gyomrot. Az ünnepek után kerüljük a zsíros, kalóriadús, magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását és kímélő ételekből állítsuk össze étkezéseinket. Elsőként zöldköreteket ajánlok, zöldséget, s gyökérzöldségeket, illetve jófajta, lassú felszívódású gabonákat, mint a barna rizs, a köles, a bulgur, de salátákban is gondolkodhatunk különféle öntetekkel, avokádóval, tojással, sovány sült húsokkal, sajtokkal, csicseriborsóval, vagy akár készíthetünk könnyű leveseket is. Rizs helyett nagyon jó köret a karfiolrizs, melynek elkészítése egyszerű: a karfiol rózsákat vágjuk fel olyan apróra, mintha rizsszem lenne, majd kevés olajon és vízen 2-3 percen át pároljuk.

Krumpli helyett vegyünk édesburgonyát vagy zellert, fehér liszt helyett egy zablisztet vagy teljes kiőrlésűt, cukor helyett természetes édesítőt, vagy kevés mézet, zsiradékokra pedig a kókuszzsír a legjobb javaslatom. Használjunk bátran fűszereket. Az édesburgonyához, sárgarépához, sütőtökhöz illik a curry por, őrölt koriander, a fahéj, a római kömény, bors, kakukkfű, rozmaring, vagy a narancshéj. A csicseriborsó megpirítva a legjobb nasi ötlet, s ha már nassolunk, az édességeket sem kell mellőzni, csak a lisztet kiváltani jobbféle megoldásokkal, vagy darált dióval, mandulával, csokoládéból is vehetünk cukormenteset és ezáltal a gyomrunkat sem készítjük ki újra.

Desszertként jó alternatíva ünnepek után a gyümölcs, anyukám mindig egy nagy tál gyümölcssalátát készít szilveszter után, de főzhetünk cukor nélküli pudingot is. A rostdús ételek a karácsonyi menüből többnyire hiányoznak, így az ünnepek utáni időszak remek alkalom rostos élelmiszerek fogyasztására, az emésztőrendszer is meghálálja. Az újévi fogadalmakat pedig kondibérletek és futóruházat vásárlása szokta követni, legyünk kitartóak, ne adjuk fel!

A pluszkilóktól soha ne drasztikus koplalással próbáljunk megszabadulni, hanem a könnyebben és hosszútávon betartható tudatos táplálkozással. Ja és mozgással!

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.