Újévi könnyű falatok
- Dátum: 2018.12.31., 11:06
- Martinka Dia
- alkohol, barátok, csipeget, cukor, diéta, egészséges életmód, evészet, falatok, fogadalmak, fogyókúra, fűszer, gabona, gyomor, hagyományos, kalória, kímélő étel, kondibérlet, kóstol, krumpli, liszt, magyaros, menü, nevetés, pluszkiló., sport, sült, sütemény, szűkölködik, társaság, ünnepi, zöldségköret, zsír
A hagyományos, magyaros ünnepi menük bizony nem szűkölködnek kalóriával, sültekkel, krumplival, cukorral, zsírral, liszttel, fűszerekkel, süteményekkel, édes krémekkel, alkoholos italokkal. Nem csoda egyáltalán, ha a január elsejét bizonyos fogadalmakkal kezdjük. Fogyókúra helyett én azonban ésszerű diétát és kímélő ételeket ajánlok.

A nagy ünnepi evészetek még akkor is megterhelik a gyomrunkat, ha mindenhol csak csipegetünk és tényleg falatokat kóstolunk, a sokadik napon pedig már csak inkább illemből imitáljuk az evést. Addig úgysem hagynak békén, amíg meg nem kóstoljuk, pedig érezzük, hogy elteltünk és már semmi nem esik jól. Nincs semmi értelme azonban bűntudatnak, hiszen emberek vagyunk és jó társaságban, nagy nevetésekkel, jó beszélgetésekkel érezzük jól magunkat, melyhez akaratlanul is hozzátartozik a nassolás, csipegetés, a süti, egy kis mogyoró, sós süti s így hamar összejön az az átlagos 3 kiló plusz újévre. Ezt azonban diétával, kímélő ételekkel korrigálhatjuk és kímélő üzemmódba kapcsolhatunk, legalább egy hétig, hogy helyrerázódjon az emésztőrendszerünk.
A karácsonyi nagy evészetet követően, és a szilveszteri alkoholmámor után érdemes olyan kímélő ételeket fogyasztani, amik tehermentesítik a gyomrot. Az ünnepek után kerüljük a zsíros, kalóriadús, magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását és kímélő ételekből állítsuk össze étkezéseinket. Elsőként zöldköreteket ajánlok, zöldséget, s gyökérzöldségeket, illetve jófajta, lassú felszívódású gabonákat, mint a barna rizs, a köles, a bulgur, de salátákban is gondolkodhatunk különféle öntetekkel, avokádóval, tojással, sovány sült húsokkal, sajtokkal, csicseriborsóval, vagy akár készíthetünk könnyű leveseket is. Rizs helyett nagyon jó köret a karfiolrizs, melynek elkészítése egyszerű: a karfiol rózsákat vágjuk fel olyan apróra, mintha rizsszem lenne, majd kevés olajon és vízen 2-3 percen át pároljuk.

Krumpli helyett vegyünk édesburgonyát vagy zellert, fehér liszt helyett egy zablisztet vagy teljes kiőrlésűt, cukor helyett természetes édesítőt, vagy kevés mézet, zsiradékokra pedig a kókuszzsír a legjobb javaslatom. Használjunk bátran fűszereket. Az édesburgonyához, sárgarépához, sütőtökhöz illik a curry por, őrölt koriander, a fahéj, a római kömény, bors, kakukkfű, rozmaring, vagy a narancshéj. A csicseriborsó megpirítva a legjobb nasi ötlet, s ha már nassolunk, az édességeket sem kell mellőzni, csak a lisztet kiváltani jobbféle megoldásokkal, vagy darált dióval, mandulával, csokoládéból is vehetünk cukormenteset és ezáltal a gyomrunkat sem készítjük ki újra.
Desszertként jó alternatíva ünnepek után a gyümölcs, anyukám mindig egy nagy tál gyümölcssalátát készít szilveszter után, de főzhetünk cukor nélküli pudingot is. A rostdús ételek a karácsonyi menüből többnyire hiányoznak, így az ünnepek utáni időszak remek alkalom rostos élelmiszerek fogyasztására, az emésztőrendszer is meghálálja. Az újévi fogadalmakat pedig kondibérletek és futóruházat vásárlása szokta követni, legyünk kitartóak, ne adjuk fel!
A pluszkilóktól soha ne drasztikus koplalással próbáljunk megszabadulni, hanem a könnyebben és hosszútávon betartható tudatos táplálkozással. Ja és mozgással!
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.