Menü

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Nem elég, hogy egyre drágulnak a vízparti standok kínálatai, a népszerűségük sem hagy alább. Zsír és szénhidrát a legtöbb, melyet a strandon pihenés és napsütés mellé kaphatunk. Ha egész évben a nyári alakért güriztünk, akkor három dolgot tehetünk: nem csábulunk el, vagy előre készítjük magunknak az ételt. Azonban ha egyik opció sem nyerte el a tetszésünket, akkor néhány egyszerű trükkel minimalizálhatjuk a „károsodást”.

Jégkrém, fagylalt
Ki ne fagyizna nyáron? Évente bővülő kínálat, a legextrémebb módokig, de szerencsére a cukormentes és a diabetikus fagylaltok is megtalálhatóak már számos helyen. Ha nem szeretnénk több dekányi cukrot bevinni a szervezetünkbe, akkor válasszunk az utóbbi két opció közül, vagy ha a tejalapú készítményekkel sem vagyunk kibékülve, akkor még jobb választás lehet a vizes alapú jégkrémek valamelyike, mely szintén kevesebb kalóriát és cukrot tartalmaz klasszikus társánál. Ha pedig inkább csak a hűsítő hatást várnánk el, akkor próbáljuk ki a jégkását. Ez esetben érdemes a színezék mértékére rákérdezni a standnál, hiszen mind botlottunk már bele szépen vöröslő, de teljesen íztelen, epresnek kikiáltott jeges alkotásba.

Lángos
Másik klasszikus, az igazi jó sajtos-tejfölös lángos, melynek ára egyre riasztóbb számokat mutat. Ez már egy meggyőző érv lehet elhanyagolni, de ha tényleg nem tudunk lángos nélkül a vízparton lenni, viszont a diétánkat is szeretnénk tartani, akkor próbáljuk ki a klasszikus sós, esetleg hagymával megkent verziót, és hanyagoljuk a sajtot, tejfölt, és egyéb feltéteket. A lángos így is megannyi kilókalóriát jelent a szervezet számára, de ha egész nap úsztunk, röplabdáztunk, esetleg komoly edzést végeztünk a strandon vagy a medencében, akkor a szervezetünk örülni fog a lángosnak (is).

Sült hekk
Hiába gondolnánk, hogy hal, biztos egészséges, az elkészítési módját a diétázó szervezet nem fogja örömmel értékelni. A tőkehal nem hazai halfajta, így utazik a Földközi-tengerből vagy akár az Atlanti-óceánból egy keveset, mire az eldobható tányérunkra kerül. Az sem tesz hozzá túl sok jót, hogy bő olajban sütik ki, mely magasan meghaladja a napi ajánlott mennyiséget. Ha van rá módunk, próbáljunk olyan helyet találni, ahol esetleg párolják, grillezik vagy sütőben sütik, mely máris egészségesebb és még finomabbá is teszik a halat.

Palacsinta
Cukor, cukor, és még több cukor… ennyivel lehet jellemezni a strandokon árult palacsintákat, melyek egészségesebb verziójával alig, vagy semennyire nem is lehet találkozni. Opció lenne a teljes kiőrlésű lisztből készült verzió, de a töltelékkel akkor is bajban lennénk. Vannak olyan helyek is, ahol esetleg sós palacsintát tudunk venni, de ez szintén nem megoldás, hiszen az alapját akkor is liszt, olaj és cukor adja, vagyis hasonló az eset, mint a lángosnál. Ha egész nap úsztunk és edzettünk, akkor megérdemelt jutalomként megajándékozhatjuk magunkat, más esetben azonban csak a narancsbőrünk szaporodik.

Kukorica
Sok mítosz és téves információ lebegi körbe a strandokon kapható főtt kukoricát, de ha nem öntjük le vajjal vagy sózzuk túl, akkor minden strandkaja közül a legegészségesebbnek kiáltható ki. Önmagában jó tápanyagforrás, zsírmentes, rostokban gazdag, és jól elkészítve finom is. Mindenképp a főtt verziót kérjük, lehetőleg alap sózás nélkül, mivel a büfék hajlamosak túlsózni az ételt, melynek szervezetre gyakorolt hatása nem a legjobb. A sült, vagy grillezett, kissé kormozott és agyonégetett típusát inkább hanyagoljuk, már csak az elkészítési módja miatt is.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.