Menü

Strandolási kisokos

A nyár eljövetelével mindenki arra vár, hogy melegedjen az idő, illetve a tavak hőmérséklete és ennek következtében birtokba tudjuk venni vizeinket, fürdőinket. Viszont egy-két szabályt be kell tartanunk annak érdekében, hogy ne tragédiával végződjön a pihenésnek szánt időnk.

Természetesen tudom, hogy ilyenkor minden ember arra gondol, hogy - már számtalanszor hallottam, kívülről fújom, és én semmi olyat nem szoktam tenni, ami miatt megsérülhetnék, vagy akár bárki más. Na de azért lássuk be, hiába szól ránk az úszómester, hogy ne ugráljunk a medence széléről a vízbe, vagy, hogy ne fröcsköljük egymást, ezeket a mondatokat a fülünk mellett elengedjük, és ugyan úgy folytatjuk tovább.

Na de, most nézzük meg, melyek azok a tanácsok, melyeket már kiskorunk óta hallunk és mégis annyi baleset történik a be nem tartásuk miatt. A gyerekekre fokozottan figyeljünk oda, mindig tudjuk, hogy merre járnak. Az aranyszabályok: a nagyon apró gyermekek, kis vízben is megfulladhatnak ezért legyünk ott mellettük, segítsük őket a játékban. Ez vonatkozik az úszni nem tudó nagyobbacska gyermekekre is. A figyelés mellett lássuk el őket a megfelelő felszereléssel is. Gondolok itt karúszóra, úszógumira és mentőmellényre.

A vízbe ugrálás következtében történik a legtöbb baleset. Győződjünk meg a víz megfelelő mélységéről, figyeljünk, hogy ne legyen akadály azon a helyen, ahova ugrani akarunk (kő, fa). Illetve arra is, hogy aki előttünk ugrott, az már megfelelő távolságra úszott-e a helytől. Hiszen ha egymásra ráugrunk, akkor megüthetjük a másikat, vagy akár meg is fulladhat alattunk.

Élővízi fürdésnél vegyünk papucsot vagy úszó cipőt a lábunkra, hiszen a kövek vagy a kagylók elvághatják a talpunkat. Én úgy gondolom mindenki megtapasztalta már azt az érzést, amikor a kagyló felsértette a lábát és a fájdalom miatt azon a napon már biztos nem tudott tovább fürdőzni. Vigyázzunk a vízben lévő kövekkel, hiszen azok is lehorzsolhatják, felsérthetik a lábunkat. Ha élővízben fürdőzünk, akkor mindenki tudja, hogy befelé haladva mélyül, vigyázzunk a hirtelen mélyülésre és lyukakra, hiszen pillanatok alatt elmerülhetünk.

Kórokozókat, baktériumokat is tartalmaz a víz. Gondoljunk csak bele, hogy a fürdőben, egy medencében, a jóidőben, mennyi ember szokott összezsúfolódni. A gyerekek egy része még nem szobatiszta, de egy kutatás szerint minden ötödik felnőtt is belepisil a fürdővízbe. A meleg víz, pedig jó táptalaj a baktériumoknak. Így ha vizet nyelünk, vagy szemünkbe, fülünkbe megy, akkor számos betegséget is okozhat. Közismert a fürdőzés után hányás, hasmenéssel, lázzal járó megbetegedés. Húgyúti fertőzéseket és lábgombát is kaphatunk a fürdőben.

A nagy melegben az étel gyakran megromlik, ezért figyeljünk oda, hogy milyen ételt is vigyünk magunkkal. A kézmosás itt sem elhanyagolható, hiába gondoljuk azt, hogy vízben vagyunk biztos tiszta a kezünk. Ez nem így van. A napozással is legyünk óvatosak, naptejet mindenképpen használjunk a bőrünk védelme érdekében, illetve lehetőleg árnyékos helyet keressünk. Azt már nem is említem, hogy csak a fürdőzésre kijelölt helyen fürödjünk. Ne üljünk vizes fürdőruhában órákat, inkább cseréljük le szárazra.

Egy kellemes napot ellehet tölteni a családdal a strandon és a veszélyek ellenére se tántorodjunk el a fürdőzéstől. Hiszen egy csodás program lehet egy meleg napon, ha figyelünk magunkra és egymásra.Ha pedig még is tragédia történne, akkor azonnal hívjuk a mentőket, illetve segítséget, és kezdjük meg az újjáélesztést, hiszen minden perc számít és meg is menthetjük az ember életét.

Szerző:Kohajda Wentholin Loretta

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?