Menü

Döbbenes adatok az emberi testről

Mennyit gyalogolunk, hány tonna élelmiszert fogyasztunk el, hányszor ver a szívünk, mennyi időt töltünk a vécén? A BODY Kiállítás célja ehhez hasonló adatok megismertetése, a fantasztikus emberi test aprólékos bemutatása.Szerveztünk összetett rendszerében hihetetlenül bonyolult folyamatok játszódnak le létezésünk minden másdopercében, a számok némelyike döbbenetes. Íme, néhány tény saját magunkról.

Teljesítmény

Egy ember az élete során nagyjából 180 ezer kilométert gyalogol.

Ha az emberi testben lévő összes izmot egyszerre használnánk, fel tudnánk emelni tíz tonnát.

A tüsszentés átlagos sebessége nagyjából 160 km/óra.

Az emberi agy az Encyclopedia Britannicában tárolt információk ötszörösét képes megőrizni.


Hihetetlen számok

Az emberi testben percenként 100 millió sejt hal el és újul meg.

Az emberi testben nagyjából 20 kg tömegű szén található, annyi, amennyi 9000 ceruzában van.

Az emberi testben lévő vas mennyisége elég lenne ahhoz, hogy egy szög készüljön belőle.

Egy szív egy átlagos emberi élet alatt 30 milliárdszor ver.

Emésztés

Életünk során átlagosan 23 tonna élelmiszert, 38 ezer liter folyadékot fogyasztunk el.

Az ember átlagosan élete során 4000 kg székletet ürít.

Ha az összes vécén töltött időt összeadjuk, akkor kijön, hogy egy ember az élete során átlagosan 40 napot tölt el az illemhelyen.

A BODY Kiállításon további érdekességet ismerhetnek meg a látogatók szervezetünk működéséről – a kérdésekre medikusok válaszolnak. A tárlat minden nap nyitva tart a Komplexben (VI.kerület, Király utca 26.)

Video a Body kiállításról bővebben, a hiperhivatkozásra kattintással érhető el!

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

A periféria – Sorozatkritika

Lisa Joy és Jonathan Nolan viszonylag új sorozata, A periféria, William Gibson regényének alapjaira épül. A Periféria egy igazi keményvonalas sci-fi, rengeteg összetett történettel, csavarral. A sorozat világa egyszerre nyomasztó és izgalmas, a szereplői pedig emlékezetesek. A történet elejétől a végéig összetett, de a végére szinte minden összeáll.