Menü

Tippek a szellemi frissesség fenntartásához

Napjainkban agyunk nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint korábban. Egyre több a minket körülvevő információ, és ezt a megnövekedett információhalmazt felgyorsult világunkban egyre rövidebb idő alatt kell feldolgoznunk. Pedig az agy felépítése, az idegsejtek átlagos száma, ugyanannyi, mint mikor 15 évesen kiváló király vált valakiből. Nem csoda hát, ha időről időre, mind úgy érezzük, mintha kilúgozták volna az agyunkat. Az emberi agy ugyanakkor meglepő képességekkel rendelkezik, mondhatnánk, hogy szinte kimeríthetetlen. Hiszen azzal együtt, hogy mozgásunkat, szerveink működését koordinálja, évekre visszamenően őriz emlékeket, illetve megannyi friss információt tárol, felhasználva ehhez mindössze 1%-át teljes térfogatának.

Vannak olyan technikák, amik segítenek, hogy az idegsejtek közti kommunikáció és ez által a gondolkodásunk is elég gyors legyen.

A koncentráció fejlesztéséhez időről időre keressünk egy szótalálós játékot. Amikor egy négyzetben lévő betűhalmazban kell megtalálnunk az értelmes szavakat. Ha ilyet nem találunk, kérjünk meg valakit, hogy egy pár mondatos szöveget írjon le nyomtatott nagybetűkkel visszafelé, amit olvassunk ki minél gyorsabban. Már heti 2-3 ilyen játékos gyakorlat segít abban, hogy mikor szükséges, akkor összpontosítani tudjunk. Észre fogjuk venni, hogy már a második héten könnyebben olvassuk fel a fordított mondatokat, jobban tudunk koncentrálni. A gondolkodás gyorsításához használjuk azt az apró gyakorlatot, mikor adott kezdőbetűvel kell szavakat, majd szűkítve a lehetőségeket, pl. állatokat felsorolni. A mellettünk elhaladó autók rendszámának betűit használjuk a gyakorlathoz. Pl.: elmegy egy DJM rendszámú, akkor villámgyorsan találnunk kell egy D-vel, J-vel és egy M-mel kezdődő szót. Később, ha ez már gyorsan megy, váltsunk, keressünk tárgyat vagy állatot!

A gondolkodás akkor a leghatékonyabb, ha a két agyfélteke együttműködik. Összehangolt munkájuk különböző koordinációs gyakorlatokkal fejleszthető, de a rendszeres testmozgás már önmagában is segíti az agyféltekék összehangolt munkáját. A legegyszerűbb koordinációs gyakorlat, amit székünkből felállva időről időre érdemes munka közben is elvégeznünk az a keresztirányú mozdulatsor. Amikor a jobb könyököt összeérintjük a bal térdünkkel és fordítva. Az ellentétes oldali végtagok mozgatásához mindkét agyfélteke munkája szükséges (a jobb oldalt a bal agyfélteke, a bal oldalt a jobb agyfélteke mozgatja) az összeérintés pontosságához pedig a két agyfélteke közti kommunikáció szükséges. Talán neked is ismerős gyerekkorodból az a gyakorlat, mikor jobb kézzel a fejtetőt kell ütögetni, miközben a ballal a hason körözni. Ez is a két agyfélteke kiváló kommunikációja esetén valósítható csak meg. Gyakorlással fejleszthető. Nem csak ezt az egyébként feleslegesnek tűnő mozdulatsort fogjuk tudni jobban kivitelezni, de a keresztező idegpályák gyakoribb „használata” miatt az egész gondolkodásunk lesz kiegyensúlyozottabb. Próbáljunk bal kezünkkel dolgozni, hogy a jobb agyféltekénket is megmozgassuk! Például fésülködjünk vagy mossunk fogat bal kézzel (bal kezesek jobb kézzel).

A szellemi fáradtság esetén használjuk a kéz erre a problémára kifejlesztett jógagyakorlatait, az ún. ujj-mudrákat. A buddhista felfogás szerint a mudrák gyakorlása elősegíti az isteni princípiummal folytatott kommunikációt, a hinduizmus azonban egészségügyi céllal is alkalmazza őket. Létezik lazító, keringésjavító, fejfájás elleni, élénkítő, stb. mudra is. A szellemi frissesség fenntartásához helyezd a jobb hüvelykujjad a bal hüvelykujjad és mutatóujjad közé, ott ahol a csontok találkoznak, majd néhány másodpercig nyomd a „sarkot”. Bár ez egy mudra és a tibeti gyógyítók használták, érdekes megjegyezni, hogy ez a pont a hagyományos kínai orvoslásbanis használt akupunktúrás pont, mégpedig a fej mesterpontja.

Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a táplálkozásról. Összességében az az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás jól támogatja az agy optimális tápanyagellátását. Tartós szellemi igénybevétel esetén agyunk további támogatásra szorulhat. Különösen jó hatásúak lehetnek ilyenkor a diófélék és az olajos magvak (tökmag, dió, mandula, mogyoró, kesudió… stb.), ugyanis mind a bennük lévő E-vitamin, mind az Omega-3 zsírsavtartalmuk hozzájárul a jobb kognitív funkcióhoz. Lehet, hogy vizsgára készülve nem csak idegességedben, kéz lefoglalási szándékkal nassolgatod ezeket, hanem, mert erre volt szükséged? Ezek jó élettani hatású és egészséges nasik, de magas zsírtartalmuk miatt nagyobb mennyiségben hizlalnak. Napi egy szűk maréknyit szoktunk ajánlani az egészséges táplálkozás részeként. Egy megterhelő megbeszélés, vizsga előtt vagy után, ideális lehet egy alma 15-20gramm olajos maggal kombinálva. A gyümölcscukor (amit vizsgára szőlőcukor pasztillában is be szoktunk vinni) és az omega zsírsavak kombinációja kiválóan regenerálja az agyműködést. Nem véletlen a diákcsemege elnevezés az olajos magvak és aszalt gyümölcsök keverékére. Nagyon jó hatású a banán is, ami szintén magas szénhidráttartalmával közvetlen agyi táplálék. Ezen kívül a banánban szerotonin is van, ami az idegsejtek közti egyik ingerületátvivő anyag, így a magvakhoz hasonlóan két okból is jó szolgálatot tesz a gondolkodásunknak. Ne feledkezzünk meg a napi minimum 2 liter folyadék elfogyasztásáról sem. A folyadékhiány miatt sűrűbb vér nem áramlik olyan gyorsan, így ennek hiányában agyunk vérellátása sem olyan kielégítő és tehetünk bármit, akkor is fáradtak leszünk.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.