Menü

Diéta és alkoholfogyasztás

A téli ünnepi időszak után talán csak a nyári bikiniszezonnal beköszöntő fesztiválidőszakban érdekel minket jobban ez a téma, hiszen olyankor minden második ember fogyózik, hogy elérje az áhított beachbody-t, de a fesztiválokon bizony az alkohol is fogy. A legtöbb fogyókúra alatt tilos az alkohol, hiszen az alkoholos italok kalóriatartalma igen magas, ezen kívül a májban megzavarja a normális szénhidrát-anyagcserét is, felborítva ezzel a cukorháztartást. A cukoranyagcsere zavara miatti hullámzó inzulinszint pedig gátolja a fogyást.

A cukoranyagcserére kifejtett hatásán túl közismert az étvágyfokozó hatásuk is (nem csak az aperitifeknek van ilyen hatása), azon kívül a gátlások oldása, a lelazulás is a diétás korlátaink megszegésére sarkall, ezért nem ajánlott az alkohol a fogyókúra idején.

Ha mégis szeretnénk valamilyen alkoholos italt fogyasztani (mert valamivel koccintani kell, vagy egyszerűen csak szeretnénk ennyi időre kicsit a társasággal tölteni, ha már a "mekibe" úgyse tarthatsz velük), akkor a koktélokat kerüld nagy ívben! Ezek az alkoholon kívül általában plusz cukorszirupot, gyümölcsöt, esetleg tejszínt is tartalmaznak, így kalória- és szénhidráttartalmuk rendkívül magas. Ráadásul folyékony formában minden szénhidrát jobban felszívódik (ezért ajánlják elsősegélyként cukorbetegek ájulásakor a narancslevet), így a gyors vércukor-emelkedés utáni cukoresés egyenes út a zsírpárnák épüléséhez.

Ha iszol, válaszd a száraz fehérbort, amiben 65 kcal van/100g, vagy az extra száraz, brut pezsgőt, melynek 70/100g a kalóriatartalma, a mindenki által hízlalónak elkönyvelt sörben pedig 44-70/100g a kalória minőségtől függően. A barna söröknek magasabb a kalória és szénhidráttartalmuk, mint a világos sörnek, ráadásul ezekből létezik cukormentes is. Egy üveg sör megközelítően 200 kalóriát jelent. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy lassan felszívódó szénhidrátot, vitamindús gyümölcsöket tartalmazó 200 kalóriás étkezést bátran kiválthatnánk vele, de ha úgy érezzük, hogy nekünk most megéri, igyuk meg, beleszámolva a napi kalóriaszükségletünkbe. Mindig készüljünk magunknak egészséges étellel, hogy a beütő étvágyfokozáskor legyen mihez nyúlnunk.

A rövid italok, pálinkák, likőrök kalóriatartalma viszont jelentős, olyan 120-350 között mozog/100 ml., és ezekből könnyű egy felesnél többet meginni. Egy feles kb. 1-1,5dl száraz bornak, vagy pezsgőnek felel meg a kalóriatartalmat illetően.

Ez azt jelenti tehát, hogy mértékkel lehet inni a diéta során. Mondjuk egy pohár száraz pezsgő vagy bor beleférhet még a diétába is. De készülj fel, hogy nehezebb lesz kontrollálnod az éhségedet, és próbálj odafigyelni! Legyen a jelszó, hogy max. egy pohárral! Ez nem csak a kalória, de az alkohol megengedett adagja is egyébként.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.