Menü

Az elhízás nem csak életmódfüggő?

Látszólag egyszerű: azok, akik sokat esznek, elhíznak. Ezzel szemben a valóság sokkal bonyolultabb, hiszen sok nagyevő mégsem hízik el. Akkor mi is történik? Nézzük a géneket! Az elhízás okai nyilvánvalóan genetikailag meghatározottak, hiszen az anyagcsere-folyamatokat irányító tényezők gének működéséhez kötöttek.

Van olyan, hogy kövér gén?

Tudományos szaklapban jelent meg a nagy érdeklődést kiváltó felfedezés: egereknél megtalálták a testtömeg szabályozását irányító gént, amelyet az angol obese (kövér) szóból, ob génnek neveztek el. A gén a leptinnek nevezett fehérje szintézisét kódolja a zsírszövet, a méhlepény és a gyomor sejtjeiben. Ezt a fehérjét öröklöttek kövér egereknek (amelyeknek nincs ob génjük) adva fogyást, a testzsír felhasználását, kevesebb táplálékfelvételt, alacsonyabb vércukor és inzulinszintet figyeltek meg.

Normál állatoknál, melyeknek van ob génjük és így leptinjük is, a készítmény számottevő változást nem okozott. A leptin jelentősen befolyásolja az anyagcserét, az étvágyat, a belső elválasztású mirigyek működését, szabályozza a zsírraktárakat, az energia-egyensúlyt és hatását valószínűleg a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. A leptin a zsírszövet hírnökeként tudósítja az agyat a táplálék felvételének szükségességéről: ha sok van belőle, csökken az étvágy, ha kevés, megjelenik az éhségérzet.

Nem ilyen egyszerű…

További vizsgálatok kimutatták, hogy egereknél még legalább két gén vesz részt a testtömeg szabályozásában. Embernél az elhízás számos más – egyes kutatók szerint legalább 30 – gén működésének (vagy nem működésének) következménye, amelyhez még a környezeti befolyások is társulnak.

A környezet szerepe

A gének hatásának kifejeződését befolyásolja maga a táplálék is. Az egészen fiatal korban elszenvedett táplálék-megszorítás az élet további részén csökkent mértékű táplálékfelvételt okoz. Embernél a leptin termelődésének a szintje magas, de ennek ellenére létrejön az elhízás. Ennek oka lehet az agyi receptorok leptint felismerő képességének hibája. Ekkor a leptin hatástalan.

A környezet szerepét emelik ki azok a vizsgálatok, amelyek során adoptált, tehát genetikailag nem rokon és szülő-utód viszonyban biológiailag kapcsolt gyermekeket figyeltek meg. A két csoport között nem volt értékelhető különbség, a gyermekek annál kövérebbek voltak, minél elhízottabbak voltak a valódi, vagy nevelőszülők abban a családban, ahol éltek. A kövér szülők háztartásában a kosztolás bőségesebb és ez a túltáplálás gyarapítja a zsírraktárakat.

A helyes táplálás fontossága

Gyermekeknél a zsír tárolására szolgáló zsírsejtek száma gyarapszik és a felnőttkori szintet 10-12 éves korban éri el. Kövér gyermekeknél ez a folyamat intenzívebb, több zsírsejtjük van és az ezekben felhalmozott zsír mennyisége is több. A felnőtteknél bekövetkező elhízásnál a zsírsejtek száma nem változik, csak a felhalmozódott zsír mennyisége. Nyilvánvalóan azok, akiknél gyermekkorukban több zsírsejt alakult ki, könnyebben válnak kövérré.

Különösen a zsiradékokra kell ügyelni. A táplálék zsírja könnyen, kis energia-befektetéssel raktározódik, míg pl. a szénhidrátokból csak nagy ráfordítással képződik a zsír, az átalakításnál sok energia vész el, így kevesebb raktározódhat. Az édességek e szempontból éppen a bennük foglalt zsír (tortakrémek, tejszín, csokoládé) miatt veszedelmesek, nem cukor- vagy keményítőtartalmuk miatt.

Az alapvető következtetés tehát, hogy a gének lehetővé teszik az elhízást, de nem a génektől hízunk el, hanem attól, amit megeszünk. Erről részletek a következő cikkünkben, kattints IDE.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.