Menü

Egyszerű módszer fittséged utánkövetésére

Minden ember életében eljön legalább egyszer az a pillanat – de legtöbbünk esetében ez a szám egynél nagyobb -, amikor elhatározza magát, hogy igen, rendszeresen fogok sportolni. Mégis sokszor túl gyorsan elengedjük a fonalat. Hogyan könnyíthetünk ezen?

Sajnos sokan túl magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. „Holnap kimegyek futni.” vagy „Holnap elmegyek az edzőterembe.” Ez megtörténik kétszer-háromszor, majd belenézünk a tükörbe, vagy ráállunk a mérlegre, és semmiféle változást nem tapasztalunk magunkon. Akkor gyorsan el is veszítjük motivációnkat, és elfelejtjük a mozgást. Néhány hónap múlva pedig újrakezdődik az egész folyamat.

A legtöbb ember nem rendelkezik olyan fizikummal, mint a versenysportolók, és ami a legszebb az egészben, hogy nem is kell olyannak lennünk, mint ők! Ha valamibe belekezdünk, azt magunkért érdemes csinálnunk. Így van ez nemcsak a mozgással, de bármi mással az életben.

Ha szeretnénk nyomon követni azt, hogyan fejlődünk a saját mozgásfolyamatunk során, érdemes naplót vagy naptárat vezetni róla. Határozzuk el, hogy heti 2 vagy 3 alkalommal fogunk aktívan mozogni. Ilyenkor célravezető, ha ugyanazt az utat többször járjuk be. Így könnyedén után tudjuk követni, milyen nehézségeink támadtak. Ha otthon felírjuk a naplónkba vagy a naptárunkba, egy-két hónap múlva már láthatjuk a drasztikus változást.

Leírhatunk mindent, ami számít nekünk, mennyi volt a pulzusunk, milyen gyorsan csökkent le, hányszor álltunk meg útközben, mennyire volt nehéz közben levegőt venni, milyen érzések cikáztak bennünk.

Lehet, hogy a testünkön semmit sem fogunk érezni – bár kétlem, igenis meg fog rajta látszani a változás. Ha el vagyunk hízva, észre fogjuk venni, hogy könnyebben kapunk levegőt, könnyebben tudunk lehajolni, vagy a zsírsejtek tömkelege, ami a hasunkon helyezkedik el, sokkal lazábbnak tűnik, és már nem is zavar annyira minket. Normál testalkat esetén érezni fogjuk az izomlázat, és az egész testünk könnyebb, fittebb érzetet kelt majd. Ez pedig kihatással van a lelki egészségünkre is. Hiszen amint korábban már írtunk erről, még ha láthatólag semmi változás sincs, mi mégis szebbnek fogjuk magunkat látni a tükörben.

Néhány hónap múlva visszanézve a naptárat/naplót, nevetni fogunk rajta, milyen küszködéssel indultunk. Büszkék leszünk magunkra, és mozgás-motivációink is más irányt vesznek.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.