Nézd meg jól, milyen naptejet használsz!
- Dátum: 2017.06.19., 20:41
- bőr, kakaóvaj, kozmetikum, leégés, napolaj, naptej, parabén, UV-sugárzás
A bőrünkön keresztül közvetlenül, védelem nélkül jutnak a szervezetünkbe azok az anyagok, amiket rákenünk és kozmetikumként használunk.
Itt a nyár, amikor naptejjel óvjuk a bőrünket - de tájékozódjunk róla, hogy ez valóban védelem-e számunkra,
vagy a termék káros összetevőket tartalmaz.
Sokan nem tudják, hogy a kozmetikai termékekben jelen lévő anyagok sokszor ártalmasabbak lehetnek, mint az ételekben lévők. Miért? Mert az emésztőrendszerünk fel van rá készülve, hogy a mérgező összetevőket kiszűrje, de ugyanez a védelmi rendszer a bőrünk esetén nincs meg.
Nyáron az UV-sugárzás, valamint a leégés kivédése érdekében sok naptejet, napolajat elhasználhatunk. Ezen termékek alkalmazását kifejezetten javasolják, főként, hogy mostanában mindenki úgy érzi, tényleg fokozott a kockázat.
De ha már azért vásároljuk és használjuk a naptejeket, hogy óvjuk magunkat, legyen valódi a védelem - azaz vizsgáljuk meg jól az összetevők listáját, hiszen sok termék káros, veszélyes anyagokat, például parabéneket tartalmazhat. Amennyiben nem ismerjük, hogy mely alapanyag mit jelent, tájékozódjunk az interneten, ma már több erre alkalmas weboldalt is találhatunk. További jó megoldás, ha bio termékeket választunk, amelyekbe főként természetes összetevők kerültek.
Azonban van néhány praktikus "biotanács", amit kezeljünk kellő óvatossággal. Ilyen például, hogy a kakaóvaj önmagában is védelmet nyújt a nap égető sugarai ellen. Ez kényes bőr esetén tévedés lehet, sőt akár fokozhatja a leégés mértékét! Mindenképpen kifejezetten erre a célra kifejlesztett védelmet nyújtó termékeket keressünk.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.