Menü

Egyensúly a párkapcsolatokban

A szerelem során a pozitív érzelmek áradatát véljük felfedezni magunkon, beleértve az eufóriát és a megnövekedett motivációt is. Ezeket az áldott érzelmeket gyakran hibáztatják azért, hogy megvakítanak minket, így nem látjuk az igazságot az életünkbe újonnan belépő elbűvölő emberrel kapcsolatban.

Ez az új ember felkelti a figyelmünket, energikusnak érezzük magunkat a jelenlétében, fellelkesülünk tőle, koncentrálunk rá. A legtöbben a kezdeti fázisban apait-anyait beleadunk egy új kapcsolatba. Sajnos azonban a sóvárgó, romantikus szerelem időkorláttal rendelkezik. Egy bizonyos időtartam után az energiaszintünk visszatér a normális szintre, és szívünk ámulatba ejtő részének képviselője kioson a hátsó ajtón.

Miért történik ez?

A valódi hajtóerőnk az, hogy igazi önmagunk legyünk, és ezt a bizonyos képviselőnket házon kívül hagyjuk. Ez jó hír, hiszen így arra koncentrálhatunk, hogy fenntartsunk azt, akik valójában vagyunk, és így partnerünkkel is szoros, erős kapcsolatot alakíthassunk ki. Ezt elérni viszont nehezebb lehet, mint elsőre gondolnánk. Megtalálni az egyensúlyt a párkapcsolatunkban sokaknak problémát, illetve újra és újra felmerülő konfliktushelyzeteket okoz.

A kapcsolatokban felmerülő nehézségek rendszerint másban is hiányt szenvednek, és nemcsak a szegényes kommunikáció okozza a gondokat. Nagyon sok tartós kapcsolatban élő ember egy idő után elér egy pontot, amit nevezhetünk érzelmi döntésképtelenségnek is. Ebben az állapotban a partnerek rendszerint egymás torkának esnek, minden miatt vitatkoznak, s úgy érzik, nincs kiút.

Amikor egy páron eluralkodnak a gondok és teret nyer a feszültség, gyakran egymást hibáztatják. Amíg a partnerünkre koncentrálunk, és arra várunk, hogy megváltozzon, alkalmazkodjon az igényeinkhez, jobban bánjon velünk, teljesen elszalasztjuk a lehetőséget, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan nézzünk szembe saját magunkkal.

A tartós, hosszú párkapcsolatokban sokat taníthatunk magunknak önmagunkról, és ennek az lesz a végeredménye, hogy a partnerünkről is sokkal többet tudunk meg. Talán még annál is többet, mint amit ő szeretne megmutatni magából.

Egy párkapcsolatban könnyű elveszíteni magunkat. Időnként feláldozzuk a saját szükségleteinket annak érdekében, hogy alkalmazkodjunk a párunk vagy családunk igényeihez. Így gyakorlatilag egybeolvadhatunk a partnerünkkel, és elhanyagolhatjuk a saját álmainkat, értékeinket, céljainkat. Mások esetleg úgy érezhetik, annyira meg kell védeniük önmagukat párjuktól, hogy túl nagy távolságot tartanak, és elszigetelik magukat partnerüktől.

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt önmagunkkal, miközben érzelmileg kapcsolódunk párunkhoz?

Ez az a pont, ahol a párterápia hasznosnak bizonyulhat. Ha éppen egy párkapcsolat részesei vagyunk, nehéz elkülöníteni a különböző viselkedésmintákat, ilyenkor lehet nagy segítségünkre a párterápia. Meghatározhatjuk az aggódás és a feszültség szintjét, és azt is, a család egyes tagjai hogyan reagálnak az élet változásaira.

Az élet számos kihívást rejteget a párok számára életük során. Szinte elvárás, hogy az utunkon teljesítsünk szülőként, megbirkózzunk az egészségügyi problémákkal, a gyásszal, a vesztességgel, a siker és az akadályok széles skálájával. Sok pár elviselhetetlennek találja, amikor a döntésképtelenség megjelenik, és ilyenkor úgy döntenek, véget vetnek a kapcsolatnak. A párterápia azonban segíthet, hiszen képes megmutatni a kilátástalan helyzetből kifelé vezető utat, és rávilágít arra, hogy a megoldás nemcsak megerősíti a párkapcsolatot, de az önfejlesztés egyéni szintjét is növeli.

Forrás: http://psychprofessionals.com.au/

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.