Menü

Valóban megszakadhat a szív?

Nemrégiben távozott az élők sorából Szenja, egy San Diego-i jegesmedve, aki a jelentések szerint "szívének megszakadásába" halt bele, miután társát egy másik állatkertbe költöztették. Talán hallottunk már példát erre a jelenségre, például amikor egy idős pár egyik tagja meghal, a másik is hamarosan követi, hiába volt előtte 70 évig makkegészséges. Van-e valójában tudomány a jelenség mögött vagy az egész csak romantikus badarság?

Tagadhatatlan, hogy a pszichológiai stressz nem tesz jót az egészségnek, mivel gyengítheti az immunrendszert, amely által viszont fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Azonban van egy nagyon különös orvosi jelenség, amely a "megtört szívet" utánozza.

Az állapot neve "megtört szív szindróma" vagy tudományos nevén Takotsubo kardiomiopátia, akut stressz által kiváltott kardiomiopátia. A kardiomiopátia kifejezést a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neveként használják.

A szindrómát a szívizmokat ért hirtelen adrenalinlöket okozza. Ezáltal a szív egyik alsó, pumpálást végző kamráját sokk érheti, amelynek hatására abbahagyja a pumpálást, és arra sarkallja a fentebb elhelyezkedő szívkamrákat, hogy gyorsabban pumpáljanak. Ez a stressz végül a kamrák felrobbanását okozhatja, amit gyakran egy léggömb kipukkanásához hasonlítanak. A kívülről észlelhető tünetek rendszerint egy szívroham tüneteivel vethetők össze, ideértve a mellkasfájdalmat, a légszomjat és az ájulást.

A jelenséget emberekben legelőször egy 1997-es tanulmányban említik, amelyben két páciens esetét írják le, akik akut kardiomiopátiától szenvedtek, amelyet csak az érzelmi stresszel tudtak kapcsolatba hozni.

A kialakult állapot lehet csak átmeneti is, kezelés után a szív visszanyerheti szabályos formáját, és a halálozási ráta is mindössze 4-5% köré tehető.

Dr. Alexander Lyon, a londoni Royal Brompton Klinika kardiológusa éppen eme jelenség kutatásával foglalkozik, és reméli, hogy eredményeit hamarosan megoszthatja kollégáival.

A Guardian-nak a következőt nyilatkozta: "Egy kardiológusnak a szívroham egy elzárt szívartériát jelent, de ebben az állapotban ezek az artériák nyitva vannak, és a vérellátás is normális. Azután néztünk rá a pumpáló kamrára, amiről kiderült, hogy le van bénulva, továbbá egy egyedülálló és abnormális alakot ölt. Úgy néz ki, mint egy japán halász polipos edénye, a Takotsubo, innen származik a kórkép neve."

Dr. Lyon becslései szerint az Egyesült Királyságban évente előforduló szívrohamoknak nagyjából 2%-a lehet "megtört szív szindróma".

Az összes anekdotázó bizonyíték mellett van az igazságnak egy szegmense, amely alátámasztja, hogy igen, a megtört szív is okozhatja az ember halálát, még ha nem is teljesen úgy, ahogy a köré felépült romantikus mesék elmondják azt.

Forrás: www.iflscience.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?