Menü

Döntéshelyzet betegség esetén

Gyakran jelentkezhetnek kínzó, kellemetlen egészségügyi tüneteink: láz, fejfájás, köhögés, torokfájás. De fájhat a hátunk, vagy lehet arcüreggyulladásunk is. Közben pedig azon morfondírozunk, vajon menjünk-e másnap dolgozni, vagy elengedjük-e gyermekünket az iskolába. Mi alapján döntsünk?

Első körben azt gondoljuk át, hogy magunkat, illetve másokat veszélyeztetünk-e azzal, ha dolgozni megyünk, vagy gyermekünket közösségbe engedjük. Fertőző betegség esetében egyszerű a döntés: maradjunk otthon, mivel ilyenkor más emberek egészségét is kockáztatjuk. Saját egészségünk kockáztatása nem éri meg: ha a tüneteink viszonylag súlyosak, vagy a gyógyszeres kezelésnek van olyan hatása, amely munka közben balesetet okozhat, és így mások is megsérülhetnek, esetleg óriási hibát követhetnénk el munkafolyamataink során, szintén az otthoni pihenés a legésszerűbb döntés.

Ha gyermekünk betegsége más gyerekekre is átragadhat, maradjon otthon! Sok iskolában terjesztik már azt a rendszabályt, miszerint a gyermeknek csak akkor ajánlott közösségbe mennie, ha tüneteit már legalább 24 órája nem kíséri lázas állapot. Igaz, ez a módszer csak bizonyos esetekben működik. Vannak ugyanis olyan fertőzések is, amelyek könnyen terjednek, és nem is feltétlenül kíséri őket láz. Ezekre néhány példa:

- a megfázás
- kötőhártya-gyulladás
- fülfájdalom, gyulladás
- gastroenteritis (~ gyomor-bélrendszeri betegség).

Ahelyett, hogy csak a láz kérdését vennénk figyelembe, körültekintőnek kell lennünk, és más tüneteinket is meg kell vizsgálnunk. Sokszor ugyanis nagyobb gondot is okozhatunk: lehet, hogy egy munkatársunk esetleg éppen kemoterápiás kezelés alatt áll, vagy valamilyen krónikus problémával rendelkezik, esetleg egy munkatársnőnk állapotos lehet. Ezek – és még sorolhatnánk – mind olyan állapotok, amikor az emberek az immunrendszer legyengült állapota miatt fogékonyabbak a fertőzésekre. Saját egészségünk mellett gondoljunk mindig a környezetünkre is!

Forrás: www.medicinenet.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.