Cukor nélkül is finom a kakaó
- Dátum: 2016.08.12., 12:01
- cukor, cukrozott, édesítőszer, édesség, függőség, gyerekek, ital, íz, kakaó, kakaópor, reggeli, vitamin
Cukorfüggőség, tényleg létezik ez a fogalom? Sajnos igen! Bár ez a fajta függőség egy kicsit összetettebb, ugyanis nem csupán a cukor keltette hatást igényeljük (hirtelen energia - bár sajnos utána a vércukorszint gyors esésével az előnyök nemhogy tovaszállnak, hanem aluszékonyabb, fáradtabb helyzetet eredményez, mint előtte). Az édes, finom íz önmagában jutalmazó, és emiatt is könnyű rászokni.
Az egyik, amivel sok gyerek "kattan" rá a cukorra, az a cukrozott kakaópor. "A kakaópor egészséges, és tele van vitaminokkal!" - olvashatjuk a csomagoláson, ezzel pedig olyan tévhitek ébrednek bennünk, hogy a gyerekeknek szánt kakaóporok valóban jó itókának számítanak a kicsiknek. Nos, vitaminokat lehet, hogy tartalmaznak ezek a könnyen oldódó italporok, de sajnos rengeteg cukrot is.

Az egyik ismertebb kakaópor márka például sokat változott egy-két évtized alatt, sajnálatos módon nem az előnyére, noha ez az ízben nem biztos, hogy közvetlenül érzékelhető. A módosulás abban rejlik, hogy több cukrot, és kevesebb kakaóport tartalmaz a csomag, mint korábban. Egy adag itallal tehát a gyerekek sokkal több cukrot visznek be, mint azelőtt.
Adjunk a gyerekeknek inkább cukrozatlan, zsírszegény kakaóportból készült kakaót! Az oldódás miatt nem kell aggódnunk, a "könnyen oldódó" szlogen csak kicsivel kevesebb, mint marketingfogás. A natúr holland kakaópor is oldódik a tejben, főleg ha kicsit melegebb, a gyerekeknek pedig úgysem igazán adunk jéghideg italt. Mindössze egy perccel több kavargatás szükséges, ami igazán nem nagy áldozat a gyermekeink egészségéért.
De vajon hogy reagálnak a gyerekek az édes ízek hiányára, például a kakaó esetén? Eleinte nem a legjobban, de érdekes módon rövid idő alatt megszokják és megszeretik a natúrabb ízt, attól függően, hogy egyébként mennyi cukros ételt fogyasztanak. Ha nehezen mondanak le az édes kakaóról, akkor okos módszerrel szoktassuk le őket: a natúr kakaóporhoz adjunk természetes ízű, egészséges édesítőszert, és ennek az adagját csökkentsük szép lassan.
A cukor előnye - már ha ezt annak lehet nevezni, hogy fokozatosan is le lehet szokni róla. De még jobb, ha azonnal átállunk valamilyen alacsony, vagy nullás kalória- és szénhidráttartalmú, valamint glikémiás indexű édesítőszerre, és ennek édességét csökkentjük folyamatosan, ahol csak lehet. Az egyik ilyen a kakaópor (amit például palacsintában is fogyasztunk), de egyúttal gondoljunk a kakaós gabonapelyhekre is.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Sajátszabályos gyerekek – hogyan értsük meg őket
Minden gyerek más, még a családon belüli gyermekek sem ugyanolyanok, hiába kapják ugyanazt a nevelést. Nézzük, milyenek a sajátszabályos gyerekek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.