Menü

Egészséges nedűt ad a nyírfa

Tudták róla, hogy a nyírfát ebben az időszakban, a tavasz elején meg lehet csapolni, és így finom, ráadásul döbbenetesen egészséges italhoz juthatunk? A nyírfalevet már az ókorban is ismerték és használták, mára sajnos kikerült a köztudatból - hozzuk vissza újra!

A nyírfalé különlegességként néha boltokban is kapható, de a hatás ez esetben nem lehet ugyanaz, mert ez esetben nem friss és tiszta italról van szó. A nyírfanedű fontos tulajdonsága ugyanis, hogy csak frissen csapolva jó: a legkellemesebb aznap elfogyasztani, a második napra ugyanis már megromlik.

A csapolás úgy történhet, hogy a törzset egy vékony fúróval kell megfúrni 4-5 cm mélyen. A koratavaszi időszakban akár másfél liter italt is nyerhetünk így. Kiváló lehet tavaszi tisztítókúrák kiegészítőjeként is, fejenként fél litert nyugodtan elfogyaszthatunk belőle. Akár gyerekeknek is adható, hiszen teljesen átlátszó, vízszínű és állagú léről van szó, amely kicsit édeskésebb a víznél, igazán finom.

No de térjünk a lényegre: miért is akkora kincs a nyírfalé? Mert tele van ásványi anyagokkal, és hatását bárki gyorsan megérzi, aki fogyasztani kezdi. Megújítja, regenerálja a sejteket, antibakteriális hatással bír, és még sportolók körében is közkedvelt, hiszen gyorsan felszívódik, és oxigénnel látja el az izmokat. Tisztító hatása abból is látszik, hogy vesegyulladás esetén is alkalmazzák, sőt még az asztmás tüneteket is enyhíti.

Fontos megemlíteni, hogy a nyírfa megcsapolásával nem ártunk a fának, hiszen a törzs gyorsan regenerálódik, és a növekedésben sem gátoljuk.

Ha épp lemaradunk a nyírfaléről, ne keseredjünk el: a nyírfalevél jótékony hatásai még mindig rendelkezésünkre állhatnak később: gyógyteaként fogyaszthatjuk, amely hólyag- és vesetisztító, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő előnyökkel bír.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?