Menü

Autóápolás környezetbarát módon? Lehetséges.

Mint ahogy azt olvasóink már megszokhatták, rendszeresen jelentkezünk környezetvédelmi témákkal. Ezen a héten sincs ez másképp, bár ezúttal teszünk egy kis kitérőt, és nem a csomagolásmentességgel foglalkozunk. Sokan nem veszik figyelembe a környezetvédelem fontosságát, és a Földet kimeríthetetlen erőforrású bolygónak gondolják, sajnos ez nagy tévedés. A szakemberek már régen vészriadót fújtak, az emberek mégsem hajlandóak belátni saját felelősségüket. Pedig egyénileg is sokat tehetünk!

Gondoljunk csak bele, hány autó jár az utakon. Ha mindegyiket környezetszennyező anyaggal mossák le, mind környezetterhelő szélvédőmosó folyadékot használ, akkor mennyit ártunk vele? Sajnos rengeteget. Mit tehetünk azért, hogy kevésbé használjuk ki élő bolygónk értékes erőforrásait az autó-fenntartás kapcsán?

  • Óriási pazarlás ivóvízzel autót mosni! Ha családi házban élünk, akkor gyűjtsük az esővizet, amelyet nyugodtan elhasználhatunk autómosásra.
  • Az autómosók sokszor túlzó mennyiségű vizet használnak. Ha lehetséges, akkor oldjuk meg házilag az autómosást (ez például kiváló házimunka lehet a gyerekeknek), nem csak olcsóbb is ez a megoldás, de víztakarékos is.
  • Használjunk környezetbarát autóápolási szereket! Green Car márkanév alatt találunk például autósampont, és téli, valamint nyári szélvédőmosó folyadékot is.
  • Nem is gondolná, hogy egy-egy autó életidőtartama alatt mennyi szivacsot elhasználunk az autómosáshoz. Manapság már léteznek környezetbarát szivacsok, melyek rostja kenderből, vagy kókuszból készül, a műanyag részt pedig PET-palackok újrahasznosításával állítják elő.
  • Jobb kerülni az eldobható kendőket, ami a műszerfal, vagy a szélvédő tisztítását illeti, ehhez megfelel egy régi ruhadarab is!
  • Az autó kitakarításához nem szükséges minden egyes alkalommal áramot használnunk. Néha az is elég, ha a szöszöket lemosható hengerrel távolítjuk el az ülésről, kefével megtisztítjuk az autóbelsőt, a szőnyegeket pedig lemossuk, vagy kiporoljuk.

Ne feledjük: az autókkal kapcsolatos környezetterhelés nem csak magából a közelekedésből származik, legyünk körültekintőek!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.