Menü

Mit tegyünk, ha a fáj a torkunk?

Erre a kérdésre bármely célzott gyógyszerreklám gyorsan megadja a választ, de érdemesebb továbbmenni, és tisztábban látni a fájdalom hátterét. Először is: a torokfájás, torokgyulladás nem betegség, hanem tünet. A megfázás, influenza gyakori tünete, amely kiegészülhet orrfolyással, köhögéssel, rekedtséggel, lázzal és mindezek tetejébe, rossz közérzettel is.

A betegség (illetve tünetei) az őszi-téli időszakban jelentkezik a leggyakrabban, de sokan többször, akár más évszakokban is kénytelenek megküzdeni vele. Mit teszünk, amikor úgy érezzük, hogy „kerülget” minket a betegség? Nagyon sokan elkezdenek vitaminokat szedni (főként C-vitamint), illetve a reklámokban látott, vény nélkül kapható készítményekkel igyekeznek (elő)kúrálni magukat. Viszonylag kevesen fordulnak orvoshoz, legalábbis a betegség kezdeti szakaszában.

A fájós torokra elég sokan szednek antibiotikumot, ami nem szerencsés, hiszen az esetek többségében a problémát nem baktérium, hanem vírus okozza. Érdemes megfogadni a tanácsot: antibiotikumot orvosi utasítás nélkül ne szedjünk! Ha nem fordulunk orvoshoz és/vagy nincs szükségünk vényes gyógyszerre, abban az esetben is mindenképpen tájékozódjunk. Kérdezzük meg a gyógyszerészt, olvassuk el a betegtájékoztatót!

Akadnak, akik a házi praktikákra esküsznek. A tünetek általában néhány napon belül enyhülnek, de ezalatt a sós vízzel gargalizálás, a sok folyadék, a forró, mézes tea és társai – a gyógyszerekhez hasonlóan - segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, javítani a közérzetet.
Ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.