Menü

Otthoni felkészülés az iskolakezdésre

Hamarosan itt az iskolakezdés, és sok szülő, valamint gyerek szeretné még kiélvezni a nyári szünet utolsó perceit. Későn lefekedüni, a szabadidőt minél kellemesebben eltölteni, és az iskolára lehetőleg még csak nem is gondolni, ameddig nem muszáj. Csakhogy ebben az üzemmódban általában megviseli a gyerekeket, amikor újra visszaülnek az iskolapadba, és nehezen rázódnak bele újra a tanulásba és az iskolai életbe. A gyerekeknek is jót teszünk azzal, ha nem egyik napról a másikra kell váltaniuk, hanem fokozatosan állítjuk vissza a napirendjüjket. 

Az első és legfontosabb kérdés az esti lefekvés ideje. A nyári szünetben általában engedékenyebbek a szülők, és nem nézik annyira az órát, hogy mikor van "pizsamaosztás". Ez teljesen természetes, viszont ezzel egyidejűleg a kicsik bioritmusa módosul, és a sok pihenést igénylő szervezetüket megviseli, ha hirtelen kell újra korábban lefeküdni, valamint szintén korán felkelni. Most még nem késő elkezdeni, hogy napról napra fokozatosan visszaállítsuk a gyermekek lefekvési és felkelési idejét. Ha így teszünk, akkor az iskolakezdés idején sokkal kipihentebbek és energikusabbak lesznek, valamint könnyebben veszik az új tanévvel járó akadályokat. 

A szünet idejére - érthető módon - a csemeték igyekeznek kikapcsolni az iskolai feladatokat, a tanulást. Bár sajnos a nebulók java része igen sok házi feladatot kap a nyárra is. A lelkiismeretükön, valamint  a szülő/gyerek idején, szorgalmán és odafigyelésén is múlik, hogy mindezekkel foglalkozik-e a nyár alatt, vagy csak az utolsó percre hagyja azokat. Mindenesetre ha van házi feladatcsomag, ha nincs, érdemes újra gondolkodásra bírni a gyerekeket, és játékos feladatokkal visszarázni, felkészíteni őket a tanulásra. Nem kell túlzásba vinni, és maximalista módon magoltatni a gyereket, csupán csak annyi legyen a cél, hogy ne legyen számára élesváltás, amikor visszaül az iskolapadba. 

A cél tehát nem az, hogy elszomorítsuk a gyerek utolsó szabadnapjait, inkább csak arra készítjük fel őket finoman, fokozatosan, hogy hamarosan újra visszaváltozik minden a hétköznapi kerékvágásba, és ez ne érje őket váratlanul, egyik napról a másikra. Noha a gyerekek rugalmasak, de azért szükségük van a biztonságra, az odafigyelésre, a megfelelő pihenésre. 

Fotó:
Pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.