Menü

Az allergia lelki okai

Egyelőre kevés szó esik arról a nagyon fontos kérdésről, hogy pontosan mi is az, ami kiváltja az allergiát, mi az oka a kialakulásának? Sok esetben lelki tényezők állnak a háttérben. Az ember elsősorban nem az adott dologra allergiás, hanem valamilyen élethelyzetre, stresszre, traumára reagál ilyen módon a szervezete. Maga az allergén dolog csak információt továbbít valamilyen feldolgozatlan, zavaró, bántó lelki eseményről.

A betegségek testi-lelki összefüggéseit vizsgáló nézőpontok szerint nem szükséges dühvel, gyűlölettel gondolnunk a betegségeinkre, hanem ellenkezőleg: hálásak lehetünk, amiért valamilyen információval szolgálnak a számunkra arról, hogy mi történik a tudatalattinkban.

Az allergia lelki alaptényezője egyszerűbb, mint gondolnánk. Általában olyan dolgok, helyzetek, emberek, stb. váltják ki, amit nem tudunk feldolgozni, amivel szemben intoleránsak vagyunk, amit igyekszünk kizárni, elkerülni. Az allergia lényege testileg pontosan ugyanez: a szervezet intoleráns valamivel szemben, nem tudja azt feldolgozni, és amint megjelenik, érzékenyen reagál rá.

Az is beszédes, hogy valaki mire allergiás. Általában kétféle tényező játszik szerepet: az allergén anyag szimbolizálja, hogy milyen témakörben van feldolgozatlan tényező az életünkben, vagy azt kell megvizsgálni, hogy az allergia megjelenésének időpontjában mivel találkozhattunk.

Az utóbbi esetben tehát, ha valakit a parlagfűszezon idején ér valamilyen jelentős stressz, vagy trauma, amit nem tudott feldolgozni, akkor nagy eséllyel lesz allergiás a parlagfűre. Ez gyakran előfordul gyerekek esetén, akik az iskola közeledtével elkezdenek stresszelni a nyár vége felé, ami éppen egybe esik a magas parlagfű koncentrációval.

Az előző esetben pedig az allergia tárgya jól szimbolizálja, hogy merre kell a lelki tényezőket keresgélnünk. A tejallergia például az anyával, anyasággal való kapcsolatot, és a születés, újszülőtt-kori események nehézségeit szimbolizálja. Ehhez hasonlóan mindegyik allergén anyagnak megvan a saját magyarázata, érdemes ebben természetgyógyász, vagy alternatív terapeauta segítségét kérni.

Azt mondják, a rémálmaink megszüntetéséhez az az első lépés, hogy megértjük annak jelentését. Így van ez az allergia esetében is. Az allergia ugyanis sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis tünetmentessé tehető, vagy legalább csökkenthető a szervezet intoleranciájának mértéke. Ehhez átfogó átalakításra van szükség, pl. célzott módszerek, étkezési szokások megváltoztatása, valamint a lelki okok feldolgozása együttesen hozhat eredményt.

Hamarosan arról olvashatnak cikket az oldalunkon, hogy az étkezésünk hogyan befolyásolja az allergia kialakulását és fenntartását.  

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?