Menü

Az allergia lelki okai

Egyelőre kevés szó esik arról a nagyon fontos kérdésről, hogy pontosan mi is az, ami kiváltja az allergiát, mi az oka a kialakulásának? Sok esetben lelki tényezők állnak a háttérben. Az ember elsősorban nem az adott dologra allergiás, hanem valamilyen élethelyzetre, stresszre, traumára reagál ilyen módon a szervezete. Maga az allergén dolog csak információt továbbít valamilyen feldolgozatlan, zavaró, bántó lelki eseményről.

A betegségek testi-lelki összefüggéseit vizsgáló nézőpontok szerint nem szükséges dühvel, gyűlölettel gondolnunk a betegségeinkre, hanem ellenkezőleg: hálásak lehetünk, amiért valamilyen információval szolgálnak a számunkra arról, hogy mi történik a tudatalattinkban.

Az allergia lelki alaptényezője egyszerűbb, mint gondolnánk. Általában olyan dolgok, helyzetek, emberek, stb. váltják ki, amit nem tudunk feldolgozni, amivel szemben intoleránsak vagyunk, amit igyekszünk kizárni, elkerülni. Az allergia lényege testileg pontosan ugyanez: a szervezet intoleráns valamivel szemben, nem tudja azt feldolgozni, és amint megjelenik, érzékenyen reagál rá.

Az is beszédes, hogy valaki mire allergiás. Általában kétféle tényező játszik szerepet: az allergén anyag szimbolizálja, hogy milyen témakörben van feldolgozatlan tényező az életünkben, vagy azt kell megvizsgálni, hogy az allergia megjelenésének időpontjában mivel találkozhattunk.

Az utóbbi esetben tehát, ha valakit a parlagfűszezon idején ér valamilyen jelentős stressz, vagy trauma, amit nem tudott feldolgozni, akkor nagy eséllyel lesz allergiás a parlagfűre. Ez gyakran előfordul gyerekek esetén, akik az iskola közeledtével elkezdenek stresszelni a nyár vége felé, ami éppen egybe esik a magas parlagfű koncentrációval.

Az előző esetben pedig az allergia tárgya jól szimbolizálja, hogy merre kell a lelki tényezőket keresgélnünk. A tejallergia például az anyával, anyasággal való kapcsolatot, és a születés, újszülőtt-kori események nehézségeit szimbolizálja. Ehhez hasonlóan mindegyik allergén anyagnak megvan a saját magyarázata, érdemes ebben természetgyógyász, vagy alternatív terapeauta segítségét kérni.

Azt mondják, a rémálmaink megszüntetéséhez az az első lépés, hogy megértjük annak jelentését. Így van ez az allergia esetében is. Az allergia ugyanis sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis tünetmentessé tehető, vagy legalább csökkenthető a szervezet intoleranciájának mértéke. Ehhez átfogó átalakításra van szükség, pl. célzott módszerek, étkezési szokások megváltoztatása, valamint a lelki okok feldolgozása együttesen hozhat eredményt.

Hamarosan arról olvashatnak cikket az oldalunkon, hogy az étkezésünk hogyan befolyásolja az allergia kialakulását és fenntartását.  

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Hogyan befolyásolja a mentális egészségünket a nyelvünk?

A nyelv nem csupán kommunikációs eszköz. Az, ahogyan beszélünk és gondolkodunk, mélyen befolyásolja a lelki világunkat is. Azok a nyelvek, amelyeket életünk során elsajátítunk, meghatározzák érzelmeink kifejezésének módját, stresszkezelésünket és a másokkal való kapcsolódásunk minőségét.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.