Menü

Korán kezdődhet a csontritkulás

Mi lesz azokkal, akik nem mozognak eleget fiatalon? Elhízás, cukorbetegség? Igen, ezek is előfordulhatnak, ugyanakkor egy másik súlyos problémával is szembe kell nézniük az érintetteknek. Ez pedig a csontritkulás.

Kutatók bebizonyították, hogy az életmód még annál is nagyobb szerepet játszik a csontritkulás kialakulásának kockázatában, mint, ahogyan azt korábban hittük. A legfontosabb időszak a gyerekkor és a kamaszkor, illetve a korai felnőttkor. Ha ezekben az életszakaszokban megvonjuk magunktól a testmozgást, azaz több időt tespedünk a székben, fotelben a televízió, vagy a számítógép előtt, akkor annak komoly következményei lehetnek.

A csontsűrűség, csontjaink szilárdsága ugyanis húszas éveink elejére alakul ki teljesen, és a váz nem lesz elég erős akkor, ha nem dolgoztatjuk. A legfontosabb az ülő tevékenységek időtartamának a csökkentése (a nem kötelező tespedést lehetőleg napi 4-5 óra alá kellene mérsékelni), valamint a fizikai gyakorlatok végzése, azaz a sportolás is nagyon lényeges.

Hiába megfelelő a kalcium és a D-vitamin bevitelünk akkor, ha nem mozgunk hozzá eleget a megfelelő fejlődési szakaszban. Az ülő életmód megváltoztatása ugyanakkor egyáltalán nem könnyű. A modern használati eszközök szinte gúzsba kötik az embert, még a munkáján, iskolai elfoglaltságán kívül is.

Éppen ezért a nevelésben kell tudatosítani a fiatalokra leselkedő veszélyek elleni hatékony fellépés fontosságát.

Fotó:
Pixabay.com

 

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.