Menü

Őrizze meg a szeme fényét! Mit tehet a jó látásért?

Az életkor előrehaladtával a látásunk romlik. Ezt a folyamatot presbiópiának nevezik, amely a szemlencse rugalmasságának romlását jelenti. Sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a „szemünk fényét”, azaz szemeink egészségét. Ez viszont már fiatalkortól odafigyelést igényel!

A presbiópia magyar elnevezése az „öregszeműség”, de ez a megfogalmazás csalóka, ugyanis általában már 40 éves kor körül jelentkeznek a tünetei, és a látás romlása. Sajnos fiatal korban még nem gondol arra az ember, hogy odafigyeljen a szeme világára, pedig megfelelő odafigyeléssel ha teljesen megelőzni nem is lehet a presbiópiát, de a szem romlásának mértéke sokkal lassabb. Napjainkban a helyzet egyik oldalról rosszabb, mint korábban, aminek a sok számítógép-használat az oka. Bár a legújabb monitorok már nem károsítják a szemet, sok helyen még mindig régi, elavult képernyőket használnak. A másik probléma, hogy ilyenkor a szemünk csak egy bizonyos irányba és távolságra fókuszál, valamint kiszárad. Keveset nézünk más irányba, valamint távolra. Másrészről viszont jobb lehet a helyzet, mert korszerűbb világítástechnikai eszközök léteznek, nem gyertyafénynél, vagy halvány lámpánál kell látást igénylő tevékenységeket végeznünk.

Ezt érdemes is kihasználni, mert a szem egészségének megőrzésénél az egyik legfontosabb tényező a megfelelő megvilágítás. Ez azt jelenti, hogy nem erőltetjük a szemet sötétben, hanem lehetőség szerint jó látást biztosító, kellemes lámpafényt használunk. Az sem jó viszont, ha túlságosan erős, a szem számára bántó, vagy kellemetlen a világítás fénye. Az esti számítógép-használat, valamint televíziózás során mindig használjunk lámpafényt, mert így kevésbé válik élessé és bántóvá a szem számára a képernyő világítása.

Ezen kívül nagyon fontos a szemtorna: rendszeresen „adjunk lehetőséget a szemünknek” a távolabbra nézéshez, és tartózkodjunk minél többet természetes fényben. Továbbá fókuszáljunk különböző pontokra, valamint csukott szemmel mozgassuk a szemünket minden irányba. Sokat tehetünk még azzal, ha valóban megfelelő napszemüveget választunk, ugyanis a káros UV-B sugarak sokat árthatnak a szemünknek. Kerüljük az olcsó, „búcsús” napszemüvegek használatát, és ellenőrzött szűrővel rendelkezőt használjunk, ami ráadásul biztosan nem torzít.

A táplálkozásunkkal szintén rengeteget tehetünk az egészséges szemekért: figyeljünk oda az A, C és E vitaminbevitelre, ezek a legfontosabbak ugyanis a szem számára. 

Fotó:
pixabay.com

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.