Menü

Egyen mákot az erős csontokért!

A mák az egyik legjobb csonterősítő! Érdekes módon erre a titokra egy szlovák temető feltárásakor ébredtek rá: az itt rég eltemetett emberek csontváza tökéletesen és megdöbbentően ép volt. A vizsgálatok kiderítették, hogy mindez a magas mákfogyasztásnak volt köszönhető - a mák a csallóközi terület egyik fő bevételi forrásának számított.

Bár sokan a tejtermékekre esküsznek csonterősítőként, és a csontritkulás megelőzése érdekében ennek fogyasztását javasolják leggyakrabban, a vizsgálatok szerint a rendszeres mák, vagy mákolaj fogyasztásával ennél sokkal kiválóbb hatást lehet elérni. A titok nem bonyolult, a mák ugyanis nagyon sok kalciumot, vasat, valamint folsavat tartalmaz. Így fogyasztása kismamáknak is kifejezetten ajánlott! Remélhetőleg már eltűnőben van az a nézet, hogy a mákfogyasztás kábító hatású – aki otthon evett mákos bejglit, tésztát, az tudja, hogy ez nem igaz (a kábító hatás eléréséhez nem a mákszemeket alkalmazzák). Ma már egyre több mákos recepttel találkozhatunk, így nem kényszerülünk csak a klasszikus mákos ételek fogyasztására.

Ráadásul megismerkedhetünk a mák több fajtájával (létezik kék, fehér és sárga mák is!), valamint kapható a mákolaj, ami koncentráltan tartalmazza a mák csonterősítő hatású részeit. Ugyanis a benne található anyagok megállítják a csontszövet leépülését, majd elkezdik azt újraépíteni. A pozitív hatás 6-16 hónap elteltével érzékelhető egyéntől és állapottól függően. A mákolaj bár nem olcsó (kb. 5000 Ft-ba kerülhet egy liter), pozitív hatása miatt megéri az árát. Felhasználható péksüteményekhez, salátákhoz, desszertekhez, palacsintához, fagylaltokhoz. Önmagában is finom, és a pozitív hatás eléréséhez már napi 1-2 kiskanálnyi mákolaj fogyasztása elegendő.

A mák eredetileg Indiából származik, de kis hazánkban népi eledelnek számít. A klasszikus fajtáján kívül a fehér mákot kedvelik leginkább, amelynek világos színe, kissé dióra emlékeztető íze sokak számára vonzó. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!