Miért lehet káros a gyümölcslé?
- Dátum: 2015.02.10., 18:30
- egészség, emésztőrendszer, gyümölcs, gyümölcslé, ivás, savas hatás, tápanyag, túlzás, vitamin
Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.
A gyümölcslevek, különösen a frissen facsartak jól néznek ki, illatosak, gusztusosak, oltják a szomjat, finomak, mindennek tetejében egészségesnek tekintik őket. Első látásra tehát minden egyben van.
A valóság azonban jóval árnyaltabb. Bebizonyosodott, hogy aki túlzásba viszi a gyümölcslé fogyasztását, annak több negatív hatással kell szembenéznie. Mi a túlzás? Az általános vélemény szerint napi egy pohárnál több, míg mások úgy gondolják, hogy még ennyit sem szabad inni, csak maximum napi egy decilitert. Innentől kezdve az úgynevezett léböjtkúrák elvesztik létjogosultságukat.
Mi a gond? Több minden. Először is ott van az a dolog, hogy a gyümölcs folyékonnyá alakításával számos értékes tápanyag elveszik. Ez nemcsak rontja a gyümölcs értékét, hanem kifejezetten káros lehet az egészségre, elsősorban az immunrendszert tekintve. A vitaminok bevitelében mutatott előny is gyorsan elveszik akkor, ha lé formájában fogyasztjuk a gyümölcsöt. A szeletelés, pépesítés, turmixolás, préselés mind-mind gyengíti a termény értékét és erősíti a hátrányokat.
A gyümölcslevek savas hatása nemcsak az emésztőrendszerben okozhat gondot, hanem a fogakra is káros. Nem beszélve a cukortartalomról. A folyékony gyümölcsben található cukor sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, viszont ha nyersen harapunk bele mondjuk az almába, ez a folyamat sokkal egészségesebben zajlik le.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?