Menü

Miért lehet káros a gyümölcslé?

Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.

A gyümölcslevek, különösen a frissen facsartak jól néznek ki, illatosak, gusztusosak, oltják a szomjat, finomak, mindennek tetejében egészségesnek tekintik őket. Első látásra tehát minden egyben van.

A valóság azonban jóval árnyaltabb. Bebizonyosodott, hogy aki túlzásba viszi a gyümölcslé fogyasztását, annak több negatív hatással kell szembenéznie. Mi a túlzás? Az általános vélemény szerint napi egy pohárnál több, míg mások úgy gondolják, hogy még ennyit sem szabad inni, csak maximum napi egy decilitert. Innentől kezdve az úgynevezett léböjtkúrák elvesztik létjogosultságukat.

Mi a gond? Több minden. Először is ott van az a dolog, hogy a gyümölcs folyékonnyá alakításával számos értékes tápanyag elveszik. Ez nemcsak rontja a gyümölcs értékét, hanem kifejezetten káros lehet az egészségre, elsősorban az immunrendszert tekintve. A vitaminok bevitelében mutatott előny is gyorsan elveszik akkor, ha lé formájában fogyasztjuk a gyümölcsöt. A szeletelés, pépesítés, turmixolás, préselés mind-mind gyengíti a termény értékét és erősíti a hátrányokat.

A gyümölcslevek savas hatása nemcsak az emésztőrendszerben okozhat gondot, hanem a fogakra is káros. Nem beszélve a cukortartalomról. A folyékony gyümölcsben található cukor sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, viszont ha nyersen harapunk bele mondjuk az almába, ez a folyamat sokkal egészségesebben zajlik le.

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.