Menü

Az újévi fogadalmak lelki háttere

Az újévi fogalmak a kedves szokások közé tartoznak, és sokkal több értelmük van, mint azt gondolnánk. Miért lehetnek fontosak, milyen kedvező pszichológiai és életvezetési hatásuk van?

„Új év, új élet” – szokták mondani, és van ebben egy kis igazság. Noha sokak szerint egyik nap olyan, mint a másik, azért fontos, hogy meghatározzunk időszakokat az életünkben. Ezt segíti egy-egy naptári év kijelölése is, amely a Föld forgásához igazodik. Sok minden változik az alatt, mire egyszer körbejár a bolygónk. Ha nehéz időszak van mögöttünk, akkor tudunk benne hinni, hogy az év végével együtt elengedjük a nehézségeket is, és majd a következő év jobb eseményekkel teli lesz a számunkra.

„A következő év az én évem lesz!” – sokan mondják ezt szilveszterkor, és jól teszik. Ezek a pozitív gondolatok ugyanis tényleg segítenek abban, hogy ez meg is valósuljon. Néhány spirituális nézet szerint mi írjuk a saját sorsunkat, azaz a gondolataink teremtő erejének segítségével saját magunk vetítjük előre a ránk váró életeseményeket, legyen szó akár pozitív, akár negatív dolgokról. Ha így van, akkor főleg jó dolog, ha képesek vagyunk új lapot kezdeni azzal, hogy új év köszönt ránk.

Sokan fogadalmakat tesznek ilyenkor, és ez tényleg bármilyen kedvező változáshoz kiváló lehetőség, legyen szó akár költözésről, dohányzás abbahagyásáról, munkahely- vagy nézőpontváltásról, stb. Az év lezárásával és az újév indulásával az emberek ilyenkor lendületet kapnak ahhoz, hogy számukra pozitív módon megváltoztassák az életüket. Év közben ez talán nem sikerülne, mert hiányzik az a fajta motiváló erő, hogy valóban egy új időszak, szinte új időszámítás kezdődik. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor mások is fogadalmakat tesznek, ezek a dolgok pedig jó kapaszkodót jelentenek az újrakezdéshez, vagy az irányváltáshoz. És ugyebár ilyenkor csak pozitív dolgokat szoktunk megfogadni, a fogadalmak tehát csak jót jelenthetnek…

Ha a megfogadott változás számunkra nehéz, akkor könnyebb visszanyúlni a szilveszteri gondolatokhoz, miszerint „év elején megfogadtam, be kell tartanom, különben kedvezőtlen lesz az egész évem!” Amennyiben ilyenfajta kedvező dolgokra koncentrálunk év elején, és listát állítunk össze azokból, amiken változtatni szeretnénk a jövőre nézve, az segíthet az életünk rendezésében, a változtatnivalók tisztázásában, az életünk jobb irányba fordításában, legyen szó akár kicsi, akár nagy dolgokról.

Tehát újévi fogadalmakra fel, Te mit kívánsz és mit változtatsz meg jövőre…? 

Fotó:
pixabay.com

Mentális Egészség Hónap

A mentális egészség hónap egy jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Szeretném bemutatni az önsegítés és az „én idő” jelentőségét, illetve azt, hogy oda kell figyelni a minket körülvevő embertársaink mentális jóllétére is.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Szuperérzékenység, te mit tudsz róla?

Volt már olyan, hogy zavart egy bizonyos ruhadarab anyaga és nem tudtad elviselni magadon? Vagy esetleg egy film annyira felzaklatott, hogy elsírtad magad? Gondoltál már arra, hogy szuperérzékenység állhat a háttérben?

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.