Menü

Fókuszban a bébiételek

Számos előnye lehet a bébiételeknek, főleg a a téli időszakban, amikor egyre kevesebb az elérhető friss, szezonális zöldség és gyümölcs.

A csecsemők hozzátáplálásánál kezdetben a különböző ételek bevezetése, csak nagyon fokozatosan ajánlott, néhány kanál ételért órákat kutyulni nem éppen praktikus. Már ezen a ponton érzékelhető a bébiételek előnye, mellyel időt és energiát spórolunk. Persze nem feltétlenül kell teljesen elfelejtenünk a házi készítésű ételeket, egy alma lereszelése vagy egy krumplipüré elkészítése igazán nem okoz nagy gondot.

A bébiételek speciális receptúrái úgy vannak kifejlesztve, hogy mindig a csecsemő életkorának megfelelő tápanyagokat tartalmazzák, nincs bennük hozzáadott színezékanyag, aroma, illetve tartósítószer.

Szóval tényleg számos pozitívuma lehet egy bébiételnek, főleg, hogy ezek széleskörűen bevizsgált nyersanyagokból készülnek, és azokat elvileg gyártás előtt gondosan átválogatják. Ez mind szép, és nagyon biztató a szülők számára, de mégis komoly kétségeket vetnek fel azok az esetek, amikor kiderül, hogy bizonyos bébiételek mégis káros anyagokat tartalmaznak.

A legutóbbi botrány ezzel kapcsolatban azért volt különleges eset, mert olyan bébiételt érintett, mely biotermékként volt feltüntetve, mégis a svájci gyártású gabonapép atropin alkaloid tartalmazott. Ezek az esetek komoly dilemmát vethetnek fel a szülőkben. Ennek ellenére olyan esetekben, amikor egyébként sem tudunk megfelelő minőségű nyersanyaghoz jutni, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy valamilyen kész bébiételt válasszunk, amelyek bizonyos fokig mégis ellenőrzöttebbek.

A kész bébiétel választásánál, érdemes elolvasni figyelmesen az összetevőket. Mivel ugyan káros anyagokat (pl.: hozzáadott színezőanyag, aroma,) nem tartalmaznak, de sokszor az üvegen feltüntetett gyümölcsöt vagy zöldséget csak részben tartalmazzák. Ha például sütőtököt szeretnénk adni kisbabánknak, és a sütőtökös kész bébiétel csak 50%-ban tartalmazza azt, akkor érdemes inkább házilag elkészíteni babánk számára.

Fotó:
pixabay.com

Szülőnek lenni beteljesedés?

Vannak életcéljaink, legalábbis jó esetben. Több dolgot szeretnénk elérni, s ezek a dolgok az élet különböző területeihez kapcsolódnak. A családi élet és az ezt biztosító mögöttes egzisztencia sokak tervei között szerepel, de hogy ez maga az élet beteljesedése is lenne, nos, az egy vitatott kérdés.

Kismama a strandon

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

Kicsit aggodalomra ad okot, ha azt halljuk a szakembertől, hogy „fejleszteni kell a gyermekünk finommotorikai képességét”, hiszen első hallásra valami bonyolult tevékenységnek tűnhet. Pedig nem az!

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.