Menü

Apanapló 11. rész – A műanyag csövek rejtelmei

  • Dátum: 2014.12.10., 14:24

Amikor először hall róla a leendő, még tapasztalatlan szülő, a legtöbb azt gondolja, ez valami vicc. Pedig nem az. Kegyetlen, furcsa, hatásos, kicsit vallásos, de nem vicces.

Hogy mit? Igazi, életnagyságú porszívóvóval kell kiszívatni a gyerek orrát?? Peeerszee...

Körülbelül ez az átlagos szülői „elsőreakció” a híres, vagy inkább hírhedt orrszi porszival találkozva. Az első megdöbbenés után hisszük is meg nem is a dolgot, majd ki is megy a fejünkből a sci-fibe illő alkalmatosság, miközben az orrszi porszi nem lesz más, mint egy tárgy a sok közül a „mindenféleképpen beszerezendő a gyerekszületés előtt” című végeláthatatlan listáról. Beszerzés után aztán ott is nyugszik szépen csöndben a dobozában valamelyik fiókban.

Egészen az első megfázásig, nátháig...

Ekkor a kis orrszi kikerül a dobozból, s a szülők szemöldök összehúzva olvasgatják az apró betűs használati útmutatót, csavargatva nézik az átlátszó, műanyag csöveket. A kicsi is megszemléli az új jövevényt, nézegeti, megfogja.

A szülőkben kezd tudatosulni, hogy a micsoda egyik vége valóban a porszívóba illesztendő. A kicsiben természetesen nem, ő továbbra is naivan ismerkedik. A porszívót már ismeri és nem szereti, de mivel most olyan csendes, megtűri maga mellett a háztartási eszközt.

Szegény nem sejti, hogy a zajos doboz az ő kínzásának tárgya. Mert a következő pillanatban a bátorságukat összeszedő szülők harcművész elemekkel tarkított, a finommechanika és a sebészet határtudományának beillő, fura performanszt hajtanak végre csemetéjükön. A műveletben van valami mély, valami filozofikus. Egyszerre szól önmagunk legyőzéséről és a tetteink helyességébe vetett ősi bizonytalanságról. A vallásos transznak a porszívó zajos zümmögése ad misztikus muníciót.

A gyerek nincs meggyőzve, ez tény. Viszont kevésbé szipog, állapítják meg a kicsit gyöngyöző homlokú felnőttek, miközben a dugulás tárgyát keresik a csövekben. Kell még egy szívás, nincs mese. A gyerek szemében - akit sem a tárgy működése, sem embersége, de még a hatékonysága sem nyűgözött igazából le - látszik, hogy máris sokkal többet ért e világ működéséből, mint egy perccel korábban. De látszik ott más is. Az, hogy a második menet már nehezebb lesz.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.