Menü

Hagyományos tippek torokfájás ellen

Mi tegyünk, ha nem sikerült megelőzni a megfázást és egyik legmakacsabb tünetét a torokfájást? Hagyományos tippek, ötletek.

A modern ember mit is tehetne: rohan a gyógyszertárba. Nem csoda, hiszen a reklámok ígérete alapján tucatnyi szer van, amely megoldást jelenthet a kaparó, égető problémára.

Mások azonban a természetes gyógymódokra esküsznek. Most ezekből válogattunk.

Az egyik legkézenfekvőbb szer a méz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása közismert, ráadásul többféleképpen is alkalmas a probléma kezelésére. Használhatjuk magában, kiskanállal adagolva, teában, vagy csak sima vízben elkeverve. A gyógyító koktélokhoz bátran keverhetünk citromlevet és gyömbért is.

Aztán itt van a gyógyteák és gyógynövények széles választéka. A kamillát a legtöbben gyermekkorunkból ismerjük, de a zsálya és a borsmenta is hatásos lehet.

Kissé drasztikusabb beavatkozás a sós vizes gargalizálás, amelyet nem mindenki bír, ugyanakkor fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van.

A torokfájás elleni harc alapja az, hogy próbáljunk meg minél több folyadékot fogyasztani. Ezekbe beletartoznak a levesek, különösen a húsleves ajánlott.

A fent említettek mellett a népi és a keleti gyógyászat is rengetegféle, fajta módszert ismer. Persze száz százalékos hatékonysággal egyik sem működik, van olyan, hogy egyszerűen csak ki kell várni a betegségét végét. Igaz, a tünetek enyhíthetőek.

Fotó:
pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?