Menü

A játék nem játék

  • Dátum: 2014.11.24., 15:58

A játék komoly szerepet tölt be a gyermek fejlődésében – ezt szinte mindenki tudja, azt viszont már jóval kevesebben veszik tudomásul, hogy a játék elmaradása jelentős képességbeli, lelki és érzelmi visszamaradáshoz vezethet.

A gyermek már a születés előtt, a méhen belül is játszik. Ez a szituáció nekünk, felnőtteknek elég megfoghatatlan, viszont a játék fejlődésre ható fontosságát kiválóan szemlélteti. Az a gyermek, amellyel nem játszanak, vagy nincs lehetősége a játékra, lemarad.

Az első időszakban a csecsemő játéka saját maga, hangokat ad ki, mozog, s eközben el is kezdi környezete felfedezését. A cseperedő gyermekkel való játszás igazi odafigyelést igényel még akkor is, ha rendkívül egysíkúnak és egyszerűnek látszik. Először is, egyáltalán nem mindegy milyen hangon, milyen környezetben, milyen távolságból és mit mutatunk a picinek. Hogyan beszélünk hozzá és mennyire vagyunk türelmesek. A könyvek, a mesék, a szójátékok, az énekek mind-mind a játék és egyben a fejlődés részei.

De mi történik azokkal, akik ebben hiányt szenvednek?

Mind érzelmi szempontból, mind a képességek téren visszamaradás, alacsonyabb szintű aktivitás tapasztalható. A fejlődés megtörése természetesen felnőtt korban is tetten érhető, számos probléma vezethető vissza rá.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a játék nem játék, igenis komoly dolog, sokszor bizony (kis)embert próbáló feladat. Ez így van jól, soha nem szabad lebecsülni azt, amivel a gyermek önmagát le tudja foglalni.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.