Menü

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A szoptatás ideje alatt is könnyen teherbe lehet esni, ezért, aki nem szeretne gyorsan kistestvért, annak gondoskodnia kell a megfelelő védelemről. Számba vettük, milyen módszerek adódnak a szoptatós kismamák előtt.

A szoptatós kismamák nem használhatnak hormonális fogamzásgátló tablettát, mert a különböző hatóanyagok kiválasztódnak a tejbe is. Ezért mindenképpen hormonmentes módszert kell választaniuk.

Az óvszer a legismertebb és legnagyobb biztonságot nyújtó lehetőség. Nemcsak a nem kívánt terhességtől védi meg a párokat, hanem a különböző nemi úton terjedő betegségektől is. Ráadásul könnyen, gyakorlatilag bárhol beszerezhető és megfizethető.

A másik lehetőség a hüvelyben használatos spermaölő hatású szerek, tabletták, kúpok, illetve krémek, amikhez leginkább gyógyszertárakban juthatunk hozzá.

Nagyon fontos, hogy ha ezt a módszert választjuk, akkor feltétlenül tartsuk be a használati útmutatót, mert a biztos védelem kialakulásához valamennyi idő feltétlen szükséges. Azt is tartsuk szem előtt, hogy ezeknél a készítményeknél előírás az is, hogy bizonyos ideig csakis külsőleg tisztálkodhatunk.

Lássuk hát, milyen választék áll rendelkezésünkre.

A hüvelykrém nagyjából tíz órás védelmet nyújt és gyakorlatilag azonnali hatású. Lehet olyan kiszerelésben kapni, ami csak egyszeri adag, így biztonságosan kipróbálhatjuk és utána el tudjuk dönteni, később is szeretnénk-e használni.

A hüvelykúpokról tudni kell, minél mélyebbre kell felhelyezni és az aktus előtt legalább negyedórát várni kell, hogy feloldódjon és a védelmi funkciója kialakuljon. Négy órás védelemmel látja el használóját, de csupán egyszeri alkalommal vethető be. Másodszor új kúphoz kell nyúlni.

Ugyancsak négy órás védelmet nyújt a kapszula, amelynek valamivel rövidebb a várakozási ideje, mindössze nyolc-tíz perc.

A tabletta esetén pedig arra kell figyelni, a közösülés előtt mindenképpen meg kell nedvesíteni egy kis vízzel, különben nem tud feloldódni.

Már létezik hormonmentes fogamzásgátló tabletta is, de ennek használatakor szembe kell nézni azzal, hogy a hatóanyagok egy része a tejbe is bejut, illetve azzal, hogy ezen készítmények használata számos nem várt mellékhatást okozhat, például: fokozott véralvadást, és trombózis is kialakulhat.

Fotó:
pixabay.com

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.