Menü

Gyereknek is lehet magas a vérnyomása

Gyermekkorban is oda kell figyelni a magas vérnyomásra! - figyelmeztetnek a szakemberek. Ha tapasztaljuk, komolyan kell venni, szükséges kivizsgáltatni az okokat. Sokszor kezelni is muszáj a nagyobb baj elkerülése végett.

A magas vérnyomás (hipertónia) egészen fiatal korban is előfordulhat. Minél korábban észlelik, annál valószínűbb, hogy szervi oka van. Később, serdülőkortól már gyakoribb, hogy a helytelen életmód a ludas. Az iskolás gyerekek között már nagyobb arányban akad olyan, aki helytelenül táplálkozik, túlsúlyos, mozgásszegény életmódot él, esetleg nagyobb stressznek van kitéve.

Így, vagy úgy, a magas vérnyomás észlelése fontos, a figyelmeztetést komolyan kell venni. A kellemetlen tünetek mellett ugyanis nagyobb baj is történhet.

Az egészségügyi károsodások elkerülése vizsgálatokkal kezdődik. Ha szervi a probléma, akkor annak pontos kivizsgálása és célzott kezelése a legfontosabb cél. Amennyiben a már említett életmódban van a hiba, akkor természetesen változtatni kell a táplálkozáson, többek között oda kell figyelni a kalória és sóbevitelre és az elegendő mennyiségű mozgásra.

A hipertóniát több tünet is jelezheti. Ilyen a fejfájás, orrvérzés, látászavar, szédülés, esetleg a hányás, ingerlékenység, vagy aluszékonyság. Minél kisebb a gyermek, természetesen annál nehezebb észlelni a problémát.

Magas vérnyomás észlelése esetén az orvosok alapos vizsgálatokat tartanak annak érdekében, hogy megtalálják az okát.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.